Het laden van groene energie: zo doe je dat

Het laden van groene energie: zo doe je dat

1 juni 2020 0 Door Richard de Jong

De elektrisch auto (EV) neemt de laatste jaren snel toe in populariteit. Hoewel elektrische auto’s nog relatief duur zijn, probeert de overheid de verkoop te stimuleren door fiscale maatregelen, waaronder een lager bijtellingspercentage. Elektrisch rijden wordt hierdoor toegankelijker gemaakt.

De elektrische auto biedt tal van voordelen. Niet alleen met het oog op de wegenbelasting is de aanschaf van een elektrische auto een verstandige zet, ook op het gebied van het milieu en de kosten voor het gebruik laat de EV grote voordelen zien.

Groen vs grijs laden

Een grijs geladen elektrische auto is nog altijd beter voor het milieu dan een auto met verbrandingsmotor. Echter als we écht naar een betere situatie voor het milieu willen, dan moeten we groene energie laden. In België is dat niet vanzelfsprekend. De meeste energie komt nog altijd van kernenergie – zo’n 39%. Echter ook al is kernenergie 10x duurzamer dan energie van kolencentrales, is het nog steeds 3x zo vervuilend als windenergie. Daarom is het goed om te kijken waar de energie precies vandaan komt.

Dan vallen publieke laadpalen al snel af. Vaak is niet te herleiden waar de energie vandaan komt. En staat er aangegeven dat de stroom groen is, dan wil dat lang niet altijd zeggen dat dit ook echt uit hernieuwbare bronnen gewonnen is. ‘Sjoemelstroom’ is niet voor niets in het woordenboek opgenomen. Groene certificaten kunnen (helaas) gewoon gekocht worden.

Hoe laadt u nu daadwerkelijk groene energie?

Slimme laadpalen die groene energie beter inzetten en daarmee mobiliteit aanzienlijk moeten verduurzamen zijn de toekomst, maar ze zijn nog lang niet overal beschikbaar. Dat betekent dat u op dit moment op zoek moet naar andere opties. De beste optie is groene stroom te tanken waarvan u zeker weet dat het opgewekt is uit hernieuwbare bronnen. Dat betekent dat dit voorlopig het makkelijkst is op uw werk (wanneer er een contract is met een groene energieleverancier die op de lijst van een website zoals Energieleverancier.net staat) of thuis.

Lees tip:  Op deze manier worden we afgeleid achter het stuur

Zelf energie opwekken is bijvoorbeeld een optie die vaak overwogen wordt, zeker wanneer er een elektrische auto of zelfs meerdere modellen op de oprit staan. Zo kunt u kiezen voor de aanleg van zonnepanelen, om zo uw eigen energie op te wekken en volledig groen te wonen én rijden. 

Beter voor het milieu; beter voor de portemonnee

De elektrische auto is – zeker met de juiste autobanden voor een elektrische auto – een goede optie voor het milieu en uw portemonnee. Weg met de wegenbelasting, een duurzamere elektromotor met minder bewegende onderdelen en daardoor minder onderhoud én minder kosten in gebruik.