Laadpaal thuis: de voors en tegens

Laadpaal thuis: de voors en tegens

18 augustus 2022 0 Door Bob

Als jij overweegt een laadpaal thuis voor jouw elektrische auto aan te schaffen, zijn er een paar dingen die je eerst moet overwegen. In dit blogbericht bespreken we de voor- en nadelen van een thuislaadstation, zodat je de beste beslissing voor jouw behoeften kunt nemen.

Of een thuislaadstation al dan niet geschikt is voor u, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Toch zijn er algemene voor- en nadelen van een laadpaal thuis die je ook moet afwegen.

Voor- en nadelen van een laadpaal thuis

Het grootste voordeel van een laadpaal thuis is dat het veel handiger is dan het gebruik van openbare laders. Je hebt altijd een plaats om jouw auto op te laden, en je hoeft je geen zorgen te maken over het vinden van een gratis oplaadpunt in jouw buurt.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een thuislader. Het meest voor de hand liggende zijn de kosten: zowel de eerste installatie als de lopende elektriciteitskosten kunnen oplopen als je niet voorzichtig bent. En als er iets misgaat met jouw oplader (of je auto), kan het moeilijk zijn om problemen op te lossen omdat de meeste fabrikanten geen thuisondersteuning bieden.

Wat weegt zwaarder voor u: de voor- of nadelen? Als jij graag een laadpaal thuis hebt staan, lees dan vooral verder hoe je die kiest en installeert.

Hoe kies je een thuislaadstation?

Je hebt graag een laadpaal voor je eigen deur. Logisch, want daarmee hoef je niet meer te zoeken naar een vrije laadpaal in jouw woonwijk. Toch is deze keuze niet zo makkelijk. Er zijn namelijk een paar dingen die je in gedachten moet houden. 

  1. Type lader
  2. Plaats van installatie
  3. Verschillende merken en modellen
Lees tip:  Een auto uit Duitsland, hoe doe ik en waar moet ik op letten?

Ten eerste, overweeg welk type lader je nodig hebt. Niveau 1 laders zijn de langzaamste maar meest betaalbare optie, terwijl niveau 2 laders sneller en duurder zijn. Als je het budget ervoor hebt, raden wij jou aan te kiezen voor een lader van niveau 2, zodat je kunt profiteren van hogere laadsnelheden.

Denk vervolgens na over waar je jouw lader wilt installeren. Veel mensen kiezen ervoor om hun lader in hun garage te plaatsen zodat ze hun auto gemakkelijk kunnen inpluggen wanneer ze thuiskomen van het werk of van boodschappen doen. Anderen installeren hun lader liever bij hun voordeur zodat ze geen verlengsnoeren over hun eigendom hoeven mee te slepen. Waar jij de oplader ook wilt plaatsen, zorg ervoor dat er een stopcontact in de buurt is!

Tot slot, onderzoek verschillende merken en modellen van oplaadstations voordat je een aankoop doet. Sommige stations zijn uitgerust met functies zoals smartphone-apps en ingebouwde WiFi-hotspots, terwijl andere meer eenvoudig en ongecompliceerd zijn. Kies het model met de functies die het belangrijkst zijn voor u. Ieder mens heeft immers andere voorkeuren, vandaar dat we hier geen uitspraken over doen.

Wel of geen laadpaal thuis installeren

Heb jij al een elektrische auto? Dan weet je dat het een van de uitdagingen is om een plaats te vinden om hem op te laden. Hoewel er steeds meer openbare laadplaatsen bij komen, is het nog steeds niet zo handig als thuis kunnen opladen.

Een laadpaal thuis bespaart jou bijvoorbeeld reistijd tussen de openbare parkeerplaats met laadpalen en jouw eigen woning. Maar ook rondjes rijden op zoek naar een vrije laadpaal in je woonwijk is verleden tijd. En voor mensen op het platteland bespaart het zelfs nog meer tijd, want je hoeft niet speciaal om te rijden naar een tankstation met laadpalen voor je naar jouw werk kunt. Vanwege al deze voordelen raden we je zeker aan om een laadpaal thuis te laten installeren. Als jouw budget het toelaat, natuurlijk.

Lees tip:  Wat je moet weten over turbo revisie

Conclusie

Een laadpaal thuis is handig, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Bedenk voor wat uzelf de beste oplossing is: een laadpaal thuis of een openbaar laadstation.