De Jahres auto

De Jahres auto

7 augustus 2020 0 Door Ilonka

Het aantal geïmporteerde auto’s blijft toenemen. Dit komt met name door de verhoogde BPM. De verhoging is een gevolg van de WLTP die de belasting bepaalt op basis van nieuwe CO2 uitstoot. Nieuwe auto’s met fossiele brandstof zijn daardoor stukken duurder geworden.

Merken
De meest geïmporteerde merken zijn Volkswagen, Mercedes Benz, Renault, BMW en Opel. Een auto importeren uit Duitsland is populair omdat het veelal premium merken betreft maar ook omdat Duitsland geen aanschaf belasting kent. Nederland kent de BPM, een belasting die wordt geheven over de aankoop van een nieuwe auto. Daarbij is het Duitse btw-tarief 2 procent lager.

Import
Bij het importeren van een jong gebruikte auto moet er ook BPM betaald worden. Daarbij wordt er rekening gehouden met een afschrijvingspercentage: hoe ouder de auto en hoe hoger de kilometerstand, hoe lager de BPM. Bij auto’s die minimaal drie maanden oud zijn en 2.000 kilometer hebben gelopen is er al een prijsverschil merkbaar. Een uitzondering zijn de auto’s die minder dan 1.500 km. op de teller hebben staan en nog geen 12 maanden oud zijn. Deze worden namelijk als nieuw beschouwd.

Jahres auto
Populair zijn de zogeheten Jahres auto’s. Het betreft veelal Duitse merkauto’s die minder dan 12 maanden oud zijn en weinig kilometers op de teller hebben. Officieel betreft het goed onderhouden auto’s met veel accessoires waarbij fabrieksgaranties worden gegeven. De aankoop van een Jahreswagen geeft meestal de beste prijs-kwaliteit verhouding. Daarbij is de occasionmarkt in Duitsland groot waardoor de keuze vooral voor Duitse merken fors is.

Importeur
Veel mensen kiezen er voor om de import van een auto te laten verzorgen door een professionele importeur. De kennis van de markt, de mogelijkheid van een keuring, transport en vervolgens het regelen van de belasting in Nederland, biedt zekerheden. Ondanks de commissie blijft een Duitse occasion goedkoper dan een vergelijkbare auto in Nederland.

Lees tip:  Het onderhouden van een BMW, waar is het goed voor?

Naast genoemde uitzondering voor de BPM-berekening geldt er voor de btw een soortgelijke benadering. Over auto’s die minder dan 6.000 kilometer op de teller en/of jonger zijn dan zes maanden, dient over de aanschafprijs in Duitsland nogmaals btw te worden afgedragen in Nederland bij import.