Zo haal je het beste uit je geïmporteerde auto

Zo haal je het beste uit je geïmporteerde auto

16 augustus 2017 Uit Door Ilonka

In Nederland laat je auto onderhouden bij diverse BOVAG erkende garages. Wanneer een garage is aangesloten is bij BOVAG mag je er vanuit gaan dat er op de juiste manier naar je auto word gekeken. In andere landen hebben ze daar vaak andere systemen voor. Dan is het je taak om goed hierin te verdiepen welke vakbond ze hebben die er voor zorgen dat de auto’s op een betrouwbare manier zijn onderhouden. Let er dan ook altijd op, dat het onderhoud wordt genoteerd in het onderhoudsboekje van je auto. Hebben ze deze niet dan kun je niet het verleden van de auto controleren.

Het is belangrijk altijd goed je APK verloopdatum in de gaten te houden. Te veel mensen vergeten dit nog, waardoor ze in feite soms illegaal rijden. Het is namelijk verplicht een APK goedgekeurde auto te hebben als je het verkeer in wilt gaan. Wanneer je snel even de APK verloopdatum wilt zien, dan kun je altijd snel een gratis kenteken check doen. Bij buitenlandse auto’s gaat dit een stuk lastiger. Vaak kun je beter een specialist hier naar  laten kijken wat er precies is onderhouden aan de auto.

Hoe weet je of een auto goed onderhouden is?

Heb je interesse in een tweedehands auto en is er geen onderhoudsboekje aanwezig, dan kun je via het kenteken, wat de RDW heeft toegekend, op een eenvoudige manier veel kenmerken van de auto achterhalen. Dit door middel van een RDW kenteken check. Deze check geeft inzicht in allemaal belangrijke voertuig gegevens. Je wordt geïnformeerd over de kilometerstand, het bouwjaar van de auto en je kunt achterhalen welke schade de auto heeft gehad. Een auto die je wil importeren is een stuk lastiger om te controleren. RDW is namelijk alleen voor Nederlandse voertuigen. Voor een auto importeren vanuit het buitenland zul je dus meer moeten uitzoeken om gegevens te vinden van je auto die je wilt kopen.

Lees tip:  Drie slimme tips om te besparen op de BPM

Niet elk land heeft dit systeem. Daarom is het altijd verstandig om eerst te verdiepen in de regels van andere landen. Wanneer moeten zij hun auto laten controleren. Hebben ze ook een APK Keuring, zijn ze verplicht om een onderhoudsbeurt te laten doen. Waar word alles bij gehouden? In Nederland stellen wij een aantal eisen waaraan een APK moet voldoen. Een van die eisen zijn ook de CO2 uitstoot. Deze is door Nederland zelf ingevoerd. Dat houdt in dan niet elk land hiernaar kijkt.