Het recyclen van auto’s

Het recyclen van auto’s

26 april 2019 1 Door Ilonka

Het milieu is de laatste jaren een hot item, volgens onderzoek beginnen veel grondstoffen en materialen langzaam maar zeker op te raken. Om die redenen wordt er steeds meer spullen gerecycled om op één of andere manier her te gebruiken. Ook auto’s ontkomen hier niet aan, een moderne auto bestaat gemiddeld uit 30.000 onderdelen, velen hiervan kunnen op één of andere manier gerecycled worden. Sinds 2011 is het mogelijk om 95% van het gewicht van de auto te recyclen, dit percentage zal nog alleen maar gaan groeien. 

Hergebruikte materialen

Veel materialen uit een auto kunnen worden hergebruikt voor andere doeleinden. Zo worden veiligheidsgordels regelmatig als vezels verwerkt in meerdere soorten isolatiemateriaal en als boombanden voor jonge boompjes. Autobanden worden gebruikt als grondstof voor de productie van sportvelden, dakbedekking in de vorm van granulaat. Ook sommige vloeistoffen worden hergebruikt, waaronder de remvloeistof die via een chemisch proces wordt opgewerkt tot nieuwe remvloeistof, ook de ruitensproeiervloeistof wordt in meerdere vormen hergebruikt aangezien die alcoholen hierin gemakkelijk gedistilleerd kunnen worden. 

De metalen

Alle metalen vormen samen natuurlijk voor het meeste gewicht in de auto’s, als alleen het kale wrak overblijft wordt deze naar de shredder gebracht. Hier halen ze alle waardevolle metalen waaronder aluminium en ijzer uit het wrak. Dit gebeurd door het wrak door de shredder te halen waardoor deze vermaalt wordt. Met een grote magneet worden daarna al het ijzer hieruit gehaald. Het grote voordeel van ijzer is dat deze ontelbare keren hergebruikt kan worden zonder dat het kracht verliest. De rest van de waardevolle materialen worden vaak door mensen naast een lopende band eruit gevist. 

Lees tip:  Automaat of handmatig, wat zijn de voordelen?

Het glas

Ook al het glas kan gerecycled worden, denk hierbij ook niet alleen aan de ruiten, maar ook aan eventueel glas in het dashboard, van de lampen en van een panorama dak. Glas wordt sowieso veel hergebruikt, niet alleen maar van oudere auto’s die geheel gerecycled worden maar ook van nieuwe auto’s waarvan er één of meerdere ruiten van gesneuveld zijn. Bij glasschade bedrijven zoals AutoglasBrabant worden regelmatig bakken vol met glasscherven opgehaald. Hierbij wordt niet al het glas hergebruikt in nieuwe ruiten, aangezien deze vaak zeer bewerkt zijn. Wel wordt het bijvoorbeeld gebruikt in de productie van basaltblokken voor in de bouw.

Auto’s recyclen in de toekomst

In de Nederlandse wet staat dat 95% van een auto gerecycled moet worden, dit wordt dan ook altijd gehaald. Tegenwoordig wordt er zelfs gezegd dat meer dan 98% van de auto’s al gerecycled wordt. Door de komst van steeds meer elektrische auto’s zal deze recyclen in de toekomst echter wel wat moeilijker worden, door de vele accu’s die er gebruikt worden. Een accu goed recyclen vergt veel specialistische kennis.