Je droomauto financieren

Je droomauto financieren

13 mei 2020 0 Door Ilonka

Stel je voor: je oude auto is nu toch echt aan vervanging toe en je hebt ondertussen je droomauto gevonden. Er is alleen één probleem: je hebt niet genoeg spaargeld om je droomauto aan te kunnen schaffen. Gelukkig kan je tegenwoordig simpel en snel een auto financieren. Welke autofinanciering bij je past hangt af van verschillende factoren. Zie jij jezelf al helemaal rondrijden in de auto van je dromen? Lees dan vooral verder! Misschien is die droomauto wel dichterbij dan je denkt.

Lenen bij de bank

Er zijn verschillende manieren om je auto te financieren: met een lening via de bank, financiering via de autodealer of private lease. Denk er wel om dat financiering extra geld kost, waardoor je uiteindelijk meer geld kwijt bent aan je nieuwe auto. Wellicht de meest verstandige manier is een lening bij de bank. Bij een persoonlijke lening bij de bank ontvang je het geleende bedrag in één keer op je rekening waardoor je bij de dealer meteen je nieuwe auto kan afrekenen. Je nieuwe auto is dus meteen helemaal van jou. De looptijd evenals de rente van de lening wordt van tevoren vastgesteld waardoor je precies weet hoeveel geld je in totaal kwijt bent aan je droomauto. Ook bouw je direct no-claim korting op bij je verzekeraar en kan je de auto weer verkopen wanneer je wilt.

Autofinanciering bij de dealer

Veel autodealers bieden nu ook autofinanciering aan. Deze aanbiedingen klinken vaak erg verleidelijk, maar vaak ben je uiteindelijk veel duurder uit. Daarnaast koop je je auto op deze manier altijd op afbetaling. Je droomauto is dus pas echt van jou als je de hele lening hebt afbetaald. Je kan de auto tussentijds niet verkopen en als je een betalingsachterstand oploopt kunnen ze de auto zonder pardon invorderen. Bovendien zijn de rentes die autodealers rekenen voor hun financiering vaak hoger dan de rente bij de bank. Denk dus goed na voordat je een auto koopt op afbetaling.   

Lees tip:  Nieuwe scooter besteld, nieuw kettingslot kopen!

Private lease

Private lease wordt steeds populairder in Nederland. Voor een vast bedrag per maand rijdt je een nieuwe auto, klinkt goed toch? Toch heeft private lease ook verschillende nadelen. Om te beginnen wordt de auto nooit van jou, aan het eind van het leasecontract wil de leasemaatschappij de auto weer terug hebben. Ook is het vaak onmogelijk om tussentijds van je contract af te komen. Wellicht is een leaseauto nu erg handig, maar mocht je situatie veranderen dan kan dit je veel geld gaan kosten. Ook worden de schadevrije jaren die je met een private-lease auto rijdt vaak niet overgenomen door verzekeraars. Als je na afloop van je leasecontract weer een eigen auto koopt kan het zijn dat je verzekeringspremie flink omhoog gaat. 

Als je je droomauto gevonden hebt wil je natuurlijk het liefst dat de auto helemaal van jou is. Op deze manier kan je er zo lang in rijden als je wilt, en loop je niet de kans dat je hem weer in moet leveren. In de meeste gevallen is het dus het gunstigst om een lening bij de bank af te sluiten om een auto te financieren. Je betaalt dan wellicht wat rente, maar je bent er wel zeker van dat er geen addertjes onder het gras zitten!