Private lease occasion – de voor- en nadelen

Private lease occasion – de voor- en nadelen

7 januari 2020 0 Door Ilonka

De enorm snelle opkomst van het fenomeen private lease is niemand in Nederland ontgaan. Naar schatting rijden er rond de 200.000 private lease auto’s rond in ons land. Dat is natuurlijk niet voor niets, mensen zien duidelijk de voordelen van leasen. Kosten die komen kijken bij het bezitten van een auto zijn namelijk bij de leaseprijs inbegrepen. Denk aan zaken als: wegenbelasting, onderhoud, reparatie, verzekeringen enzovoorts. Bovendien rijd je altijd in een nieuwe auto.

Maar, aan dit alles hangt wel een prijskaartje. Voor de voordeligste privé leaseauto’s betaal je toch rond de €200 per maand en je gaat voor een lange tijd een verplichting aan. Een occasion leasen is in de regel een stukje voordeliger en kan dus interessant zijn. Zeker voor mensen die gewoon voordelig en toch zorgeloos willen rijden. Naast het feit dat je vaak goedkoper uit bent met een occasion, zijn er nog andere voordelen.

Voordelen

  • De leaseprijs van een occasion is vaak gebaseerd op een kortere looptijd. Je zit dus minder lang vast aan een contract.
  • Ook kan je kiezen voor een extreem korte looptijd, zoals 12 of 18 maanden (shortlease). Handig voor als je een auto nodig hebt voor een korte periode.
  • Je kan direct rijden omdat een occasion altijd een ex-leaseauto is die is teruggekeerd in de roulatie. Er hoeft dus geen auto te worden besteld, getransporteerd of rijklaar gemaakt te worden. Geen wachttijd dus.
  • Het aanbod occasions is flink en groeit gestaag, ook gezien de vraag vanuit de markt. Je kan niet alleen kiezen uit compacte auto’s, ook ruime SUV’s en stationwagons zijn verkrijgbaar.
  • Leasen wordt bereikbaarder voor mensen met een kleinere portemonnee. Als je wilt leasen, moet je aan een bepaalde inkomensnorm voldoen. Omdat het leasetarief voor occasions lager ligt, ga je in de ogen van het BKR een minder zware financiële verplichting aan. Hierdoor is de kans groter dat het resultaat van je BKR-toetsing positief is.
Lees tip:  Voor het eerst naar Vegas met de auto

Nadelen

  • Auto’s van een paar jaar oud vertonen sneller mankementen dan gloednieuwe auto’s. Hierdoor kan het zijn dat je vaker naar de garage moet als je een occasion least. Je draait niet op voor de kosten, maar praktisch is het ook niet. Maar, de gemiddelde leeftijd van een ex-leaseauto is drie jaar dus we hebben het ook niet over oldtimers.
  • Elke occasion is uniek dus je moet er snel bij zijn als je er één op het oog hebt. Je wilt niet dat een andere leaser deze net voor je neus weg kaapt. Tip: het kan verstandig zijn om telefonisch contact op te nemen met de leasemaatschappij in kwestie. Ze kunnen je dan direct vertellen welke documenten je aan moet leveren, verzamel alle papieren en stuur deze zo snel mogelijk op naar de leasemaatschappij.
  • Je kan een occasion in de regel niet meer zelf samenstellen. Bij sommige aanbieders is het mogelijk om kleine componenten zoals een navigatiesysteem of trekhaak mee te leasen maar verder is het ‘what you see is what you get’.

Meer lezen over private lease?

Raadpleeg dan onze private lease kennisbank voor meer tips, aanbiedingen en info. Ben je toch benieuwd waar je voor een nieuwe leaseauto het voordeligst uit bent? Vergelijk hier eenvoudig de prijzen van 24 aanbieders en vind direct de beste private lease aanbieding.