Wat je moet weten voor je een dakdrager koopt

Wat je moet weten voor je een dakdrager koopt

29 juli 2020 0 Door Ilonka

Om meer bagage mee te kunnen nemen, of grotere zaken zoals een surfplank, kan het noodzakelijk zijn om een dakdrager aan te schaffen. Een dakdrager kopen kan op zich heel simpel via internet, maar natuurlijk moet deze drager wel passen op je auto! Een dakdrager bestellen betekent dan ook even goed opletten!

Twee types dakdragers

Dakdragers kunnen (in principe) op iedere auto. Maar de daken van auto’s zijn verschillend. Kies je voor een dakdrager die echt hoort bij jouw type auto of ga je voor een universele dakdrager? Kies je voor een universele dakdrager dan zal je even moeten kijken wat voor soort dak je hebt op je auto. Een auto met rekken op de bovenkant moet immers zijn dakdrager anders vastmaken dan een auto die dit niet heeft. Je hebt dan ook de keuze uit dakrailing dakdragers en regengoot dakdragers.

De maat van het voertuig

Uiteraard zal je moeten weten wat de maten van je auto zijn. De drager moet immers wel passen. Daarnaast is het ook wel handig om te weten wat je precies wilt vervoeren op je dragers. Niet alleen qua grootte, maar ook zeker qua gewicht. Pas trouwens nog even extra op met het belasten van de dakdragers. De auto zelf zal vanzelfsprekend ook het gewicht aan moeten kunnen. In het instructieboekje kan je zien hoe groot de draagkracht van de auto is. Tel wat je gaat vervoeren én het gewicht van je dragers bij elkaar op om te weten of dit hier niet overheen gaat!

Lees tip:  Is er een tankpas voor de privé auto

Wat is een imperiaal

Op zich is een imperiaal natuurlijk ook een drager op het dak. Alleen heeft deze uitvoering meerdere dwarsliggers, die vastzitten aan de langliggers. Je ziet ze bijvoorbeeld vaak op een werkbus zitten. Hierdoor zal het gewicht beter verdeeld zijn over het dak, waardoor er logischerwijze een groter draagvermogen ontstaat. Wil je dus grote en zwaardere materialen meenemen, dan is een imperiaal een uitkomst. Dakdragers daarentegen zijn enkel en alleen losse dwarsliggers. Prima geschikt voor het vervoer van lichtere materialen, zoals bijvoorbeeld die surfplank of gewoon een dakkoffer.

Een dakkoffer en de dakdragers

Is het de bedoeling dat je voor je nieuwe auto dakdragers aan gaat schaffen voor een al in het bezit hebbende dakkoffer? Let ook dan goed op of je dakkoffer wel op de dragers passen! Je skikoffer, bijvoorbeeld, heeft immers ook zijn eigen afmetingen en manieren van bevestigd kunnen worden!