Welke motorolie heb ik nodig

Welke motorolie heb ik nodig

22 april 2018 Uit Door Ilonka

10W40, 5W40, 10W40, 20W, 15W40 en 5W30, wat hebben deze cijfer en lettercombinaties met elkaar gemeen? Het zijn allemaal motorolie varianten. Er is momenteel een breed scala aan motorolie die wordt aangeboden op de markt. Door de vele varianten zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom gaan we je nu helpen met het kiezen van de juiste motorolie voor je auto.

Om te beginnen gaan we de combinaties van cijfers en letters duidelijk maken. We nemen als voorbeeld 10W40. 10W40 is opgebouwd uit drie delen de 10 gevolgd met de W en tot slot de 40. Elk deel van de 10W40 code heeft een bepaalde betekenis. Wanneer olie opwarmt wordt het meer vloeibaarder. Olie is van zichzelf namelijk een beetje dik, stroperig. Dit betekent ook dat wanneer het kouder is motorolie wat dikker is. De vloeibaarheid van motorolie wordt ook wel met viscositeit aangeduid. Op elk pak motorolie staat de viscositeit vermeld. Dit zijn de getallen op 10W40. De 10 en de 40 duiden dus de viscositeit aan. Waarvoor staat de 10. De 10 staat voor de dunheid van de motorolie bij lage temperaturen. Het gaat dus om de dikheid van de olie in winterse omstandigheden. Hoe lager het eerste getal hoe dunner de olie blijft bij lage temperaturen. De opties voor het eerste getal zijn 5, 10, 15 en 20. Waarbij 5 dus het dunst is en 20 het dikst bij lage temperaturen. De W hoort eigenlijk bij het eerste getal en duid ook meteen de betekenis aan. De W staat namelijk voor Winter. Het tweede getal geeft inderdaad de dikte aan bij hoge temperaturen. Dit kan variëren van 20, 30, 40 en 50. Hier is ook het laagste getal het dunst en 50 het dikst. Dit proces wordt multigrade genoemd.

We weten dat voertuigen op twee soorten brandstoffen rijden namelijk, benzine en diesel. Elk brandstoftype heeft zijn eigen motorolie nodig. Het verschil in beiden wordt aangegeven door middel van het API. API staat voor American Petrol Instute. Zij geven daarnaast aan wat de kwaliteit is van de motorolie. Een letter S staat voor benzine en C staat voor diesel. Deze letters worden gevolgd door een tweede letter. Hierbij geldt hoe verder het tweede letter in het alfabet staat hoe beter de kwaliteit is van de motorolie. Heel zwart wit is SZ beter dan SA. S is dus benzine en Z de kwaliteit. Verder hebben wij in Europa het ACEA keurmerk die je helpt met kiezen. Hier staat de A voor benzinemotoren, B voor lichte dieselvoertuigen, C voor dieselvoertuigen met filter en E voor zware dieselvoertuigen. Hierna volgt een cijfer met de kwaliteit, hoe hoger het cijfer hoe beter de olie. Tot slot dien je te kiezen voor synthetische, minerale of half oliën. Het grote verschil minerale oliën worden gewonnen uit olie en zijn de standaard. Bij synthetische oliën is er een chemisch proces geweest waardoor de synthetische oliën beter presteren ten opzichte van de minerale oliën. Doordat de synthetische oliën niet erg verhit dienen te worden blijven ze op lagere temperaturen vloeibaarder. Gevolg is dat jij meer brandstof bespaard nadeel is het prijskaartje. Synthetische oliën zijn namelijk prijziger dan de minerale oliën variant. Een mooi combinatie van beide is de ideale oplossing half oliën hebben namelijk de voordelen van de synthetische oliën en de minerale oliën. Ze besparen brandstof en zijn goedkoper. Een goede oplossing voor de tussenweg. Wil jij weten welke motorolie ideaal voor jou is kijk dan naar het aanbod Kroon olie en Eurol olie.


Lees tip:  Het proces van de printer