Alles wat je moet weten over financial lease

Alles wat je moet weten over financial lease

27 oktober 2020 0 Door Ilonka

Als je aan het oriënteren bent op de automarkt, kun je kiezen om de aanschafwaarde te betalen met eigen financiële middelen. Steeds meer consumenten, maar ook bedrijven kiezen voor een leaseconstructie, want een nieuwe auto aanschaffen is niet goedkoop. Door een zakelijke lening kun je de liquiditeit behouden, zodat je het bedrag ergens anders kan investeren. Wat zijn de voordelen van financial lease? En heeft deze leasevorm ook nadelen?


Wat is financial lease?

Als je kiest voor een financiële leasevorm, dan kun je dit vergelijken met het afsluiten van een hypotheek. De auto wordt direct jouw eigendom, maar je hoeft niet de aanschafprijs in één keer op te hoesten. Je betaalt in plaats daarvan een vast maandbedrag voor de overeengekomen duur met de leasemaatschappij. Door de lage investering, blijft de liquiditeit van je onderneming behouden. Dat maakt een financial lease voor veel ondernemers een aantrekkelijke leasevorm.  


Wat zijn de voor- en nadelen?

1. De auto wordt jouw eigendom
Zo wordt de auto direct jouw eigendom, zoals hierboven al werd vermeld. Dat biedt belasting- en kostenvoordelen. Je kunt de BTW van de aanschafprijs terugvorderen bij de fiscus en profiteren van de investerings- en renteaftrek. Als je het volledige bedrag aan rente van de winst kunt aftrekken, is dat natuurlijk een groot fiscaal voordeel. Dit wordt ook wel investeringsaftrek genoemd.

2. Flexibiliteit en geen verlies van liquiditeit
Met financial lease investeer je in een mooie (complete) auto zonder liquiditeitsverlies. Door een zakelijke lening hoef je namelijk geen gebruik te maken van eigen financiële middelen. Daarnaast kun je de leaseperiode zelf bepalen. Je leaset de auto tegen vaste maandlasten voor een periode die je zelf kunt bepalen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je precies wat voor vaste maandlasten je kunt verwachten. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om boetevrij af te lossen. Mocht je bedrijf groeien en je krijgt meer financiële ruimte, dan kun je kiezen om tussentijds boetevrij af te lossen.

3. Je bent zelf verantwoordelijk voor bepaalde kosten
Daarnaast draag je zelf de verantwoordelijkheid waar je de verzekering onderbrengt en moet je de wegenbelasting en het onderhoud van de auto zelf betalen. Dat kan als een nadeel worden gezien, maar het is maar net hoe je het bekijkt. Als je zelf kunt bepalen bij welke verzekeraar jij de auto laat verzekeren, heb je ook veel meer flexibiliteit in de constructie. Dit voordeel heb je bijvoorbeeld niet bij operational lease, de leaseconstructie waar de leasemaatschappij economisch eigenaar blijft van de auto.