Verschillen tussen financial en operationeel lease

Verschillen tussen financial en operationeel lease

16 september 2020 0 Door Ilonka

Ben jij op zoek naar een leaseauto maar weet je nog niet welke leasevorm het beste bij jouw situatie past? Lees dan snel verder, want wij leggen je meer uit over het verschil tussen financial lease en operational lease. Zo kun jij besluiten welke leasevorm het best bij jouw onderneming past.

Financial lease

Financial lease kun je vergelijken met een koop op afbetaling. Na de leasetermijn wordt de auto namelijk jouw eigendom, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een hypotheek. De auto dient als onderpand. Je bent direct economisch eigenaar van de auto en, nadat je alle termijnen hebt voldaan, uiteindelijk ook juridisch eigenaar. Hoeveel je per maand aflost hangt af van de looptijd, aanbetaling en slottermijn. Deze leasevorm kent diverse voordelen ten opzichte van operational lease. Zo is je contract volledig kilometervrij, ben je direct economisch eigenaar van de auto en profiteer je van fiscale voordelen. Daarnaast is het mogelijk om de maandtermijn te verlagen door een hogere aanbetaling te doen of meer te betalen in de slottermijn.

Operational lease

Operational lease is de leasevorm die in Nederland het meest wordt gekozen. Wanneer je voor deze leasevorm kiest, zijn alle kosten in de maandelijkse termijn inbegrepen. Hierbij kun je denken aan verzekering en wegenbelasting, maar ook de kosten voor onderhoud, pechhulp en vervangend vervoer. De brandstof betaal je wel zelf. Met operational lease weet je precies wat je auto je per maand gaat kosten. Aan het eind van het leasecontract kun je een nieuwe leaseauto kiezen of de huidige auto overnemen. Dit is niet verplicht, zoals dat bij een financial lease wel is. Hierdoor heb je geen restwaarderisico.

Lees tip:  Auto privé leasen

De beste keuze

Welke leasevorm de beste keuze is, hangt af van jou en je onderneming. Waar wil je de auto voor gebruiken en hoeveel kilometers per jaar ben je van plan om te gaan rijden? Naar wat voor auto ben je op zoek? En heb je voorkeuren voor de looptijd?