De voordelen van een auto leasen

27 mei 2021 0 Door Pascal van Driel

Tegenwoordig zie je veel mensen een auto leasen in plaats van kopen. Wat is leasen nou precies? Leasen is eigenlijk niks anders dan huren. Als je een auto least, huur je hem als het ware voor een langere periode, vaak voor een jaar of voor twee of drie jaar. Per maand betaal je dan een vast bedrag voor de huur en het onderhoud van de auto. Waarom kiezen zoveel mensen ervoor om een auto te leasen? Wat zijn de voordelen?

Vast bedrag per maand

Een auto hebben is leuk, maar het kost ook veel geld. Maandelijks moet je betalen voor de verzekering en de wegenbelasting. Daarnaast is de auto een machine, waardoor het onderhoud vereist. Vaak lopen reparaties ook in de honderden euro’s. Auto’s zijn dus handig, maar kosten ook veel geld. Als er iets kapot gaat, kom je voor onverwachte kosten te staan. Met leasen is dat niet het geval. Gedurende je contract betaal je een vast bedrag per maand. De verzekering, belasting, onderhoud en huur zijn daarbij inbegrepen, alleen de brandstof moet je nog zelf betalen. Zo kom je dus nooit voor onverwachte kosten te staan, omdat de kosten maandelijks hetzelfde zijn.

Geen spaargeld nodig

Een auto aanschaffen is duur, vooral als je een nieuwe auto wil kopen. Tien duizend euro is niks, je moet dus diep in de buidel tasten en er goed voor sparen. Met leasen hoeft dat niet. Het enige wat je nodig hebt is een vast inkomen per maand. Je betaalt geen aanschafkosten, waardoor je dus niet jaren hoeft te sparen om in een nieuwe auto te kunnen rijden.

Lees tip:  Hoe kun je maandelijks op jouw autokosten besparen?

Zakelijk leasen

Naast privé leasen kan je ook zakelijk leasen. Het voordeel is dat je nooit gezeur hebt met onderhoud, want daar betaal je maandelijks voor. Als er iets met de auto is, breng je hem naar de dealer die hem voor je repareert. Dat kost je verder niks. Een zakelijke lease auto mag je ook voor je privé gebruiken, mits je zorgt voor de juiste kilometerregistratie. Het kilometerregistratiesysteem houdt voor je bij welke kilometers je zakelijk rijdt en hoeveel privé. Op die manier voorkom je gedoe en boetes van de belastingdienst.