Wat zijn de voor- en nadelen van occasion lease?

Wat zijn de voor- en nadelen van occasion lease?

26 januari 2021 0 Door Ilonka

Een auto rijden, dat is niet voor iedereen weggelegd. Zowel zakelijke gebruikers als particulieren kunnen moeite hebben om een auto te leasen. Een goedkope autolease vinden is nog niet zo gemakkelijk. Kies je voor occasion lease, dan kies je voor een jong gebruikte occasion met fiscale voordelen. Je bent namelijk direct economisch eigenaar waardoor je recht hebt op investeringsaftrek. In sommige gevallen kan het lonen om te kiezen voor een lease occasion privé, omdat je meer privékilometers denkt te gaan rijden dan zakelijke. Ook voor particulieren kan een occasion lease interessant zijn. In dit artikel vertellen we er meer over.

Populaire leasevorm

Auto’s kun je op verschillende manieren leasen, maar waar moet je op letten bij een occasion lease? En wat betekent het eigenlijk? Occasion lease is, zoals de naam al doet verklappen, een leasevorm voor een tweedehands auto. Deze leasevorm is zeer populair onder zowel zakelijke gebruikers als particulieren. In veel gevallen is de occasion een ex-leaseauto, oftewel een auto die al eerder is geleased. Dat maakt deze leasevorm net name voor zzp’ers en mkb’ers zeer interessant, als de financiële ruimte er niet is om het bedrag in een keer op te hoesten. Het is bij deze leasevorm zelfs mogelijk om een auto te leasen zonder dat je daarvoor jaarcijfers hoeft te overleggen.

Waar nieuwe leaseauto’s kunnen rekenen op een forse afschrijving in de eerste jaren, is dit bij een occasion lease veel minder het geval. Het leasebedrag, en de daarbij horende maandkosten, worden namelijk berekend op basis van de huidige waarde, de occasion waarde.

Ook voor particulieren kan een occasion lease interessant zijn, als de financiële ruimte er op dit moment niet is om een grote uitgave te doen. Het loont de moeite om een onafhankelijke leasevergelijker te raadplegen, zodat je de beste deal kunt vinden voor het rijden van een jonge occasion.

Grotere kans op onderhoud

Het spreekt voor zich dat je je minder snel zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten voor onderhoud of reparatie bij een splinternieuwe auto. De kans op onderhoud of reparatie ligt daarentegen wel een stuk hoger bij een tweedehands auto. Daarom zullen leasemaatschappijen zich willen indekken en deze kosten doorberekenen in het maandelijkse leasebedrag aan de klant. Let daarom extra goed op de totale kosten, want misschien betekent dit in jouw geval wel dat je met deze leaseconstructie uiteindelijk helemaal niet zo goedkoop uit bent.