Zakelijk leasen: Wat houdt het in?

Zakelijk leasen: Wat houdt het in?

18 mei 2019 Uit Door ifonhof


Steeds meer mensen kiezen ervoor om een auto te leasen in plaats van te kopen. Dit is natuurlijk volkomen logisch, want het kan je heel veel geld besparen. Dit is echter niet altijd het geval. Er zijn verschillende soorten lease constructies, waar zakelijk leasen er een van is. Indien de lease constructie niet goed bij jouw persoonlijke situatie past, is er geen beginnen aan. Kijk daarom altijd goed of de lease vorm passend is. Hieronder wordt het zakelijk leasen van een auto verder toegelicht.

Voor de zakelijke rijders

De naam zegt het eigenlijk al. Zakelijk leasen is voor mensen die een auto huren vanuit hun werkgever of hun eigen bedrijf. Ook MKB’ers doen vaak aan zakelijk leasen. De reden hiervoor is omdat dergelijke autokosten als onderhoud, brandstof en aanschafbedrag bij zakelijk leasen aftrekbaar zijn. Hierbij moet je wel rekening met het feit dat de belastingdienst de auto als inkomen beschouwd, indien je meer dan 500 kilometer per jaar verbruikt voor privédoeleinden. Er wordt dan over het algemeen 25 procent van de autowaarden bij je inkomen opgeteld en hier betaal je dan weer belasting over. Hier staat dan wel weer tegenover dat bij sommige auto’s een belastingvoordeel verschaft kan worden, waarbij je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Dit is om duurzaam rijden te stimuleren.

[products limit=”8″ columns=”4″ category=”318″ orderby=”date” order=”DESC”]

Operationeel leasen

Aansluitend op het zakelijk leasen, kun je er als werkgever ook kiezen voor een operationele lease. Dit is te vergelijken met een auto lening, waarbij je in gelijke termijnen het geleende bedrag afbetaald. Over het algemeen heb je twee vormen van operationeel leasen:
– Netto operationeel leasen
– Full operationeel leasen

Netto operationeel leasen

Deze vorm van leasen komt sterk overeen met een financial lease. Het is als het ware een huurkoop, waarbij je dus eerst de auto huurt en na de huurperiode de mogelijkheid hebt om de eigenaar te worden van de auto.

Full operationeel leasen

Full Operational Lease houdt in dat het desbetreffende autoverhuurbedrijf alle financiële en administratieve verantwoordelijkheden van je overneemt. Je betaalt dan als het ware een vaste leaseprijs per maand waar afschrijvingen, verzekeringen, reparties, onderhoud en houderschapsbelastingen van betaald worden. De leasemaatschappij blijft dan, in tegenstelling tot zakelijk leasen, eigenaar van de auto (s). Indien je een eigen onderneming hebt, is dit natuurlijk ideaal. Je kan je zo volledig op je werk focussen zonder uren te besteden aan dit soort administratieve zaken. Doordat het autoverhuurbedrijf de kosten en het beheer van de auto (s) in principe volledig overneemt, drukken de kosten van de auto niet meer op de balans van de onderneming. Dit wordt ook wel gezien als de meest uitgebreide vorm van leasen en is daarom ook zeer populair.