De grille van een auto

De grille van een auto

7 juni 2018 Uit Door Ilonka

Wanneer je een nieuwe auto koopt zul je uiteraard ook op de uitstraling van de auto letten. Wat is het mooiste aan de auto? Wat voor een look zoek je? Wat springt er het meeste uit? De kans is aanwezig dat je hierbij ook let op het ‘gezicht’, oftewel de voorkant van de auto. Belangrijk onderdeel hierbij is de vorm en kleur van de neus van de auto. Naast deze zaken is een van de belangrijkste uiterlijke onderdelen van de auto, de grille. De grille van de auto is het rooster aan de voorkant, tussen de koplampen van de auto.

Het doel van de grille

De grille van de auto is een carrosserieonderdeel dat ooit ontworpen is met het doel om de koele en frisse lucht onder de motorkap binnen te laten, om op die manier te voorkomen dat deze niet oververhit raakt. De motor van een auto zit vol met allerlei onderdelen die erg snel bewegen om de auto voort te bewegen. De beweging van al deze onderdelen in combinatie met de wrijving genereert hitte, wanneer deze temperatuur niet in toom gehouden wordt, zal de motor het begeven en in het ergste geval vlam vatten.

Tip: hier vind je grillen sets voor Volkswagen, BMW en Mercedes!

De grille maakt de auto mooier

De autotechniek is sinds het ontstaan van de auto ontzettend snel ontwikkeld. In de loop der jaren zijn de motoren in auto’s ook steeds groter en krachtiger geworden, hierdoor loopt automatisch de temperatuur onder de motorkap ook op. Op enig moment werd het punt bereikt dat de grille alleen niet genoeg was om de motor koel te houden. Hiermee is de functionele werking van de grille als koelsysteem grotendeels verloren gegaan en heeft deze plaatsgemaakt voor de moderne koeltechniek. Deze moderne koeltechniek is vanaf de buitenkant niet zichtbaar en bevindt zich onder de motorkap van de auto. De grille heeft tegenwoordig meer een decoratieve functie gekregen en maakt dat menig auto er net even wat mooier en stijlvoller uitziet. Het is niet zo dat de grille helemaal geen functie meer heeft, want er wordt nog wel degelijk gebruik gemaakt van de luchttoevoer via de grille onder de motorkap, maar niet meer als hoofd instrument voor de koeling van de motor.

Naast grillen, overweeg ook nieuwe sidesteps of running boards.

Lees tip:  Een juiste navigation kiezen

Onmisbaar met een stoere look

Ondanks dat de grille in de huidige tijd weinig functioneel meer is, zijn we er dusdanig aan gewend geraakt dat dit onderdeel tot op de dag van vandaag op veel auto’s nog steeds prominent aanwezig is. Zo is het bijvoorbeeld een vreemd gezicht om je een Jeep of een BMW voor te stellen zonder nieren grille. De grilles zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten en hebben absoluut toegevoegde waarde. De grill geeft een ontzettend stoere look aan de auto en geeft net dat stukje extra in de uitstraling.