De werking van een smartkey

De werking van een smartkey

18 december 2017 Uit Door Ilonka

Tegenwoordig komen er steeds meer smartkeys op de automarkt tevoorschijn. Indien je in bezit bent van zo een sleutel is het zo dat je niet meer op een knop hoeft te drukken om je auto van slot te halen. Daarnaast kan je de sleutel gewoon in je broekzak laten zitten, er is namelijk geen contact meer waar deze in gestoken kan worden. De aanwezigheid van de sleutel in de auto is genoeg om weg te kunnen rijden. Dit lijkt een fantastische innovatie, een waar steeds verder op geborduurd kan worden, echter rijst bij een groot deel van de mensen de vraag van hoe dit allemaal mogelijk is. In dit artikel komt de werking van een smartkey naar voren.

Gemak

De smartkey in ontwikkeld doordat er uit de markt steeds meer vraag naar comfort kwam. Met de smartkey kan de bestuurder de sleutel dus in zijn of haar broekzak of tas houden. Deze hoeft niet aangeraakt te worden voor het ontgrendelen, vergrendelen en het starten van de auto. In de carrosserie van de auto zitten verschillende antennes die de smartkey herkennen, hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld de deur te openen zonder dat je op een knop hebt gedrukt.

Keyless Go

De technologie die het mogelijk maakt om de auto te ontgrendelen en vergrendelen zonder dat de knoppen worden aangeraakt op de smartkey heet Keyless Go. Dit systeem werkt op basis van verschillende zendende antennes die het voertuig zowel in als buiten zichzelf heeft. In de loop der jaren is de smartkey steeds verder ontworpen, maar een van de belangrijkste ontwikkelingen die de Keyless Go nodig had was de ‘Inside Outside Detection’. Dit houdt in, zoals de naam al doet vermoeden, dat de sleutel bepaalt of deze zich binnen de auto, of buiten de auto bevindt. Voorheen kon de auto nog gestart worden terwijl de autosleutel zich bijvoorbeeld op 10 centimeter van de auto bevond, met de nieuwe technologie kan de auto alleen nog maar gestart worden indien de autosleutel het signaal geeft zich binnen het voertuig te bevinden.

Lees tip:  Wat je moet weten voor je een dakdrager koopt

Veiligheid

Het PKE (Passive Keyless Entry), oftewel Keyless Go, is dus ontwikkeld door de vraag naar comfort. Wat betreft veiligheid zijn er geen verschillen qua veiligheid wat betreft merken onderling. Dit komt doordat er maar een paar leveranciers zij van PKE-systemen. Hierdoor bevatten veel auto’s eenzelfde PKE-systeem van een bepaalde leverancier.

Het PKE systeem dat zich in de Smartkey bevindt is dus vooral gemaakt op basis van het comfort van de gebruiker. Door de verschillende ontwikkelingen door de jaren heen is ook de veiligheid van het product steeds verder toegenomen. Hierdoor hoeft er geen angst meer te bestaan over de, vooral in het begin, gevreesde veiligheid van het product.