Informatie en verplichtingen op het gebied van sneeuwkettingen

Informatie en verplichtingen op het gebied van sneeuwkettingen

6 oktober 2017 Uit Door Ilonka

Ga je in het buitenland rijden in de sneeuw, neem dan passende sneeuwkettingen mee en zorg dat deze binnen handbereik liggen. Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde bergwegen, waar zelfs winterbanden tekort schieten.

Handige informatie en tips
Sneeuwkettingen worden gebruikt wanneer het wegdek glad en besneeuwd is. Wanneer sneeuw in het bandenprofiel zit, bestaat de kans dat de banden grip verliezen.

Tijdens het rijden met sneeuwkettingen is de maximale snelheid 90 km/u, maar er zijn ook landen waar je maximaal 50 km per uur mag rijden met sneeuwkettingen. Ga dus voor vertrek goed na waar je je op je reis naar de sneeuw aan moet houden. Als je spontaan op wintersport gaat, kun je sneeuwkettingen natuurlijk ook huren.

Er zijn diverse sneeuwketting systemen beschikbaar. De kettingen zijn veelal gemaakt van stalen ringen welke om de band worden bevestigd met een haaksysteem. Daarnaast zijn er snelmontagesystemen. Bij deze systemen wordt een speciale wielmoer bevestigd. Deze sneeuwketting is vooraf op maat gemaakt. Let bij de aanschaf van sneeuwkettingen altijd op de bandenmaat en de verschillende bevestigingswijze.

TIP: Het is handig om bij aanvang van de reis de sneeuwkettingen te monteren en demonteren om onnodige verrassingen en problemen te voorkomen wanneer u ze daadwerkelijk nodig heeft.
TIP: Schaf zelf een set aan die makkelijk en goed te monteren is. Als je ze nodig hebt en moet monteren is het vaak koud, donker en guur.
TIP: De kettingen mogen niet te strak om de band zitten, want dan kunnen ze het rubber beschadigen.

Lees tip:  Zelf een auto accu vervangen

Verplichtingen
Op sommige trajecten in het buitenland, veelal bergwegen en bergpassen, kunnen sneeuwkettingen verplicht worden gesteld. Het verplichte gebruik van sneeuwkettingen wordt in het buitenland aangegeven met een verkeersbord. Onderstaand zijn de meest voorkomende landen weergeven met de bijbehorende verplichtingen.

Land Sneeuwkettingen verplichting

Nederland Nee, zelfs verboden om te gebruiken

Duitsland Ja, indien aangegeven met een bord

Oostenrijk Ja, verplicht in auto aanwezig, gebruiken op aanwijzing en indien noodzakelijk

Frankrijk Ja, indien aangegeven of noodzakelijk

Italië Verplicht in de auto in  Aostavallei van 15 oktober tot 30 april en in provincie Milaan 15 november t/m 31 maart. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen door het ontbreken van sneeuwkettingen. Dus goed opletten!

Tsjechië Nee, geen verplichting

Luxemburg Nee, maar je hebt ze soms wel nodig

Zwitserland Nee (maar absoluut wel aan te raden als je op wintersport gaat!)

Zoals bovenstaan te zien is het niet verplicht in veel landen, maar wel aan te raden. Het gaat immers om de veiligheid van jezelf en andere!