Je eigen fietsketting smeren in een aantal stappen

Je eigen fietsketting smeren in een aantal stappen

26 juli 2023 0 Door Brian

Op het moment dat je merkt dat je fiets wat stroever gaat lopen is de kans groot dat je ketting gesmeerd moet worden. Het liefst doe je dit sowieso ieder jaar, want regelmatig onderhoud aan je fietsketting zorgt ervoor dat het minder snel slijt waardoor je het niet zo snel hoeft te vervangen. Zeker bij tweedehands fietsen welke niet meer worden onderhouden door de fietsenwinkel. Je fietsketting smeren klinkt misschien moeilijk, maar het is een klus dat iedereen zelf eenvoudig gewoon thuis kan uitvoeren. We leggen je stap voor stap uit hoe.

Alle benodigdheden verzamelen

Voordat we daadwerkelijk gaan beginnen met de fietsketting smeren van je gebruikte herenfiets, is het belangrijk dat je alle benodigdheden gaat verzamelen. Je hebt een geschikt smeermiddel voor fietskettingen nodig, dat speciaal is ontworpen voor fietsen. Er zijn verschillende soorten smeermiddelen op de markt, zoals droge smeermiddelen voor stoffige omstandigheden en natte smeermiddelen voor natte omstandigheden. Kies het juiste smeermiddel dat past bij jouw rijomstandigheden. Daarnaast heb je een schone doek of een oude tandenborstel nodig om overtollig vuil en oud smeermiddel van de ketting te verwijderen.

De fietsketting reinigen

Voor je begint met smeren, is het belangrijk om de fietsketting goed te reinigen. Verwijder vuil, stof en oud smeermiddel om te voorkomen dat deze de ketting slijten en de nieuwe olie vervuilen. Gebruik de oude tandenborstel of een schone doek om voorzichtig het vuil van de ketting te poetsen. Let op dat je geen agressieve chemicaliën gebruikt, want die kunnen de ketting beschadigen. Een milde ontvetter kan indien nodig worden gebruikt om vastzittend vuil te verwijderen.

Lees tip:  Autolak én auto in goede staat? Dat betaalt zich allemaal terug

Smeermiddel aanbrengen

Zodra de ketting schoon is, ben je klaar om het smeermiddel aan te brengen. Breng een kleine hoeveelheid smeermiddel aan op de schakels van de ketting terwijl je langzaam aan het pedaleren bent. Hierdoor wordt het smeermiddel gelijkmatig verdeeld over de hele ketting. Vermijd overmatig gebruik van smeermiddel, want dit kan vuil aantrekken en de ketting juist sneller laten slijten. Een paar druppels zijn meestal voldoende voor een effectieve smering. Maak tot slot de buitenkant van de kettingschakels schoon.