Remschijven en remblokken vervangen?

Remschijven en remblokken vervangen?

6 april 2021 0 Door 050media

Is jouw auto wel toe aan een nieuwe set remschijven en remblokken? Of weet je dat eigenlijk niet zeker? Je remschijven en remblokken zijn erg belangrijk. Deze onderdelen zorgen ervoor dat je veilig je auto tot stilstand kunt brengen of het tempo kunt verlagen. Afhankelijk van hoeveel je rijdt en hoe je rijdt slijten je remblokken en schijven sneller. Om snelle slijtage te voorkomen kun je minder hard en plotseling remmen en je auto vaker uit laten rollen. 

Hoe weet ik dat ze vervangen moeten worden? 

Heb je weleens dat je aan het rijden bent en een beetje remt, en dan hoor je een vreselijk piepend geluid? Dit is een teken dat je remschijven en -blokken toe zijn aan vervanging. Op je dashboard zie je vaak ook een lampje ziet branden als teken dat je jouw remmen moet laten checken. Tijdens het rijden merk je, naast het piepende geluid, ook dat je minder snel tot stilstand kunt komen. Op dit punt is het belangrijk om het te vervangen om gevaarlijke situaties op de weg te voorkomen. Je moet snel kunnen remmen om ongelukken te voorkomen. Hoe vaak je jouw remschijven en remblokken moet vervangen hangt puur af van jouw rijstijl. Rem je vaak hard en plotseling? Dan is de kans dat je sneller de remschijven en remblokken moet vervangen vrij hoog. Zorg er dus voor dat je rustig rijdt en jouw auto vaker laat uitrollen en zachtjes remt.

Kan ik het zelf doen? 

Ja, dat kan! Het vervangen van deze onderdelen is niet heel ingewikkeld, maar kost zeer veel tijd. Je kunt het ook uitbesteden, maar dan ben je voor alle wielen al gauw meer dan 300 euro kwijt. Dit terwijl je een set remblokken mét remschijven voor onder de 50 euro kunt krijgen. Je betaalt dus ruim 250 euro aan arbeidskosten of niet meer. De kosten van het vervangen van remschijven en remblokken kan namelijk snel oplopen tot al 600 euro afhankelijk van jouw auto. 

Lees tip:  Uitlaten, katalysatoren en flexpijpen

Het is wel belangrijk dat als je het zelf doet, je de juiste gereedschappen hebt en veilig te werk gaat. Een autokrik is essentieel, want je moet alle wielen van de auto losmaken voor het vervangen van zowel de remschijven als de remblokken. Heb je niet de juiste gereedschappen of heb je niet het vertrouwen dat je het zelf kunt doen? Schakel dan een garage in. Als je het zelf niet veilig en goed kunt doen is het beter om het bij een professional te laten doen. 

Let op! Het is belangrijk dat je de eerste 100 km na het vervangen van de remschijven en remblokken voorzichtig remt.