Tegen lage kosten uw voorruit vervangen

Tegen lage kosten uw voorruit vervangen

26 april 2018 Uit Door Ilonka


De voorruit is uiteraard een essentieel onderdeel van uw auto. Deze autoruit zorgt bijvoorbeeld voor bescherming en is voor een gedeelte verantwoordelijk voor de stijfheid van de auto. Het is daarom belangrijk om tijdig de voorruit te vervangen wanneer hier een barst in zit. Zolang het om een klein sterretje gaat is reparatie nog mogelijk, maar bij een barst is de voorruit vervangen vaak onvermijdelijk. Dit kan flink in de papieren lopen wanneer u het bij een merkdealer laat doen. Gelukkig is dit niet de enige keuze die u heeft en is de vooruit vervangen tegen lage kosten is wel degelijk mogelijk. Wij vertellen u hoe dit kan en wanneer vervanging snel nodig is.

Waaruit bestaat een voorruit precies?

De voorruit van vrijwel elk auto is gemaakt van gelaagd glas. Dit bestaat uit drie lagen, twee hiervan zijn glas en de middelste is van PVB-folie. Deze klevende folie zorgt ervoor dat de glaslagen bij elkaar gehouden worden bij een ongeluk. Anders dan zij- of achterruiten kan een voorruit daardoor niet in duizenden stukjes uiteen vallen. Bovendien is de voorruit door deze materialen en door de specifieke productiemethode zeer sterk. Dit uiteraard om de inzittenden zo goed mogelijk te beschermen bij onder andere een ongeluk.

Wanneer moet u de voorruit vervangen?

Door een opspattend steentje of bijvoorbeeld een kleine botsing of vandalisme is het echter mogelijk dat er een sterretje in uw voorruit ontstaat. Hoewel dit vervelend is, is het nog wel te repareren zolang het sterretje niet te groot is. Dit is echter niet het geval wanneer het gaat om een barst. In dat geval is de voorruit vervangen de enige optie.

Lees tip:  Auto onderdelen online bestellen

De voorruit vervangen hoeft niet direct te gebeuren wanneer het om een kleine en enkelvoudige barst gaat die niet in het zicht van de bestuurder zit. Hoewel dit natuurlijk niet ideaal is, is het niet direct gevaarlijk voor u als bestuurder of voor de andere inzittenden. Wanneer het echter om een grote of meervoudige barst gaat of een barst in het zicht van de bestuurder, dan is vervanging snel nodig. Dit komt onder andere omdat de stijfheid van de auto dan is aangetast. Bovendien kan zonlicht of bijvoorbeeld licht van tegenliggers via de barst in de ogen van de bestuurder reflecteren en zo voor verblinding zorgen. Om deze onveilige situaties te voorkomen dient u snel de voorruit te vervangen.

Waarom zijn er vaak hoge kosten verbonden aan de voorruit vervangen?

Bij een merkdealer zijn de kosten voor een voorruit vervangen vaak bijzonder hoog. Dit komt voornamelijk omdat alleen merkdealers autoruiten mogen verkopen met daarop het merklogo. Dit resulteert in een monopoliepositie voor de merkdealers. Door het gebrek aan concurrentie bij de verkoop van autoruiten met merklogo vragen veel merkdealers de absolute hoofdprijs om een voorruit te vervangen. Dit terwijl de kwaliteit van deze autoruiten niet hoger is dan die van autoruiten zonder het merklogo.

Tegen een lage prijs de voorruit vervangen

De voorruit vervangen tegen een lage prijs is gelukkig zeker mogelijk. Dit kan door te kiezen voor een aanbieder van after market autoruiten. Deze autoruiten zijn van precies dezelfde hoge kwaliteit als de autoruiten met een merklogo en komen vaak uit dezelfde fabriek. Ze mogen echter ook door andere partijen worden verkocht, omdat er geen merklogo op staat. De concurrentie die hierdoor ontstaat zorgt voor veel gunstigere tarieven voor u als autobezitter.

Lees tip:  De voordelen van een GPS auto tracking systeem

De exacte prijs van een voorruit of andere autoruit is onder meer afhankelijk van het merk en model auto dat u heeft. Daarnaast kunnen extra opties de prijs van een autoruit beïnvloeden. Hierbij kunt u denken aan onder andere regensensoren en ingebouwde camera’s of een bepaalde coating. De voorruit vervangen met een after market autoruit is echter altijd een gunstigere keuze.

Zelf een voorruit plaatsen of dit uitbesteden aan experts

Het is niet bij veel aanbieders mogelijk om een voorruit te bestellen en deze vervolgens zelf te plaatsen. Als dit wel kan is het een goede manier om de kosten nog meer te drukken. Het inschakelen van een expert is eveneens een uitstekende keuze wanneer u weer snel en veilig de weg op wilt met uw auto.

Denk er bij het inschakelen van een expert om dat deze over de juiste keurmerken beschikt. Het FOCWA-certificaat geeft u als autobezitter bijvoorbeeld zekerheid dat het bedrijf aan alle voorwaarden voldoet en uitstekend opgeleid personeel heeft. De voorruit vervangen tegen lage kosten kunt u dan gerust uitbesteden.