Wat is Volkswagen chiptuning en hoe werkt het precies?

Wat is Volkswagen chiptuning en hoe werkt het precies?

13 maart 2021 0 Door Anne West

Met een Volkswagen chiptuning wordt jouw rijcomfort meteen verbeterd. Bij chiptuning wordt de motor van jouw auto namelijk geoptimaliseerd. Hierdoor kan je optimaal gebruik maken van de functies van jouw auto. Chiptuning van Volkswagens wordt steeds populairder. Wil je weten wat het precies is, en wat de werkwijze is? Lees dan hier verder.

Aanpassingen in de software bij Volkswagen chiptuning

Bij chiptuning van Volkswagens worden er aanpassingen gemaakt in de software. Deze procedure verandert dus fysiek niks aan jouw auto. Hierdoor is de procedure heel veilig en ook nog eens heel snel. Voordat er met de software gewerkt wordt, wordt jouw auto eerst gecontroleerd. Hierbij kunnen problemen vastgesteld worden die later opgelost kunnen worden met chiptuning. Wanneer alles in orde is, wordt de software uit het managementsysteem van de auto gedownload. Dit geeft de mogelijk om de werknemers de software aan te laten passen. Bij het chiptuning van een Volkswagen worden dan de prestaties van de motor verhoogt. Deze aangepaste software wordt dan weer in de auto geïnstalleerd.

Controle van de auto

Nadat de auto geoptimaliseerd is, wordt hij getest. Op deze manier wordt er gecontroleerd of de Volkswagen chiptuning goed geïnstalleerd is. Meestal zal een werknemer de auto eerst controleren door hier een testrit mee te maken. De werknemer test dan alle functies die verbeterd zouden moeten zijn door de optimalisatie. Wanneer er opgemerkt wordt dat iets nog niet naar wens is, kan dit vaak ter plekke verbeterd worden. Bij EQPerformance kan de je daarna ook zelf nog een testrit maken. Als auto-eigenaar weet jij natuurlijk als geen ander hoe jouw auto hoort te rijden. Jij kan dan dus ook het beste bepalen of je tevreden bent met het resultaat.

Lees tip:  Tips voor het reinigen van de binnenkant van je auto!

Meet het vermogen met een vermogensmeting

Bij Volkswagen chiptuning zal het vermogen van de auto verbeterd worden. Wanneer je na het proces in de auto rijdt, zal je dit verschil meteen opmerken. Wil je de nu de precies zien hoeveel het vermogen veranderd is? Dan kan je vaak ook kiezen voor een extra vermogensmeting. Met deze meting wordt het vermogen van de auto voor en na de chiptuning gemeten. Je kan dan dus precies de effecten van de optimalisatie bekijken. Een vermogensmeting is niet verplicht wanneer je jouw auto wilt laten optimaliseren. Het geeft echter en alleen meer inzicht in het vermogen van jouw auto.

Gepersonaliseerde optimalisatie

De chiptuning van elke Volkswagen ziet er anders uit. Er zijn geen standaard instellingen of standaard software die in elke auto geïnstalleerd kunnen worden. Het is dus van belang om elke auto apart te behandelen en de juiste optimalisatie instellingen te selecteren. Tuners bij betrouwbare garages kunnen voor elke auto de juiste soort optimalisatie uitvoeren. Het is hierbij belangrijk om binnen de veiligheidsmarges te blijven. Bij Volkswagen chiptuning wordt er bijvoorbeeld gelet op het bouwjaar van de auto en de kwaliteit van de onderdelen. De chiptuning van elke auto zal dus net iets anders zijn. De optimalisatie wordt gepersonaliseerd zodat jij het beste resultaat krijgt.