Waarom je theorie-examen net zo belangrijk is als je praktijkexamen

Waarom je theorie-examen net zo belangrijk is als je praktijkexamen

2 februari 2021 0 Door Ilonka

Zodra je 16,5 jaar bent mag je beginnen met het halen van je rijbewijs. Als je 17 bent mag je daadwerkelijk ook lessen nemen en afrijden. Het is belangrijk om te beginnen met je theorie te leren en te toetsen. Want zonder theorie mag je niet afrijden. Doordat er soms lange wachtrijen zijn bij het CBR is het goed om ruim van te voren alles in te plannen. Je zult merken dat niet alles mee zal zitten. 

Theorie examen halen

Het is belangrijk om goed uit te zoeken hoe je je theorie-examen wilt gaan halen. Er zijn meerdere opties mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om een dagcursus te volgen. Het nadeel hiervan is dat een dagcursus nogal aan de prijs is, je betaald ongeveer €100 voor de cursus en nog eens €37,50 voor het examen zelf. Maar het grote voordeel aan deze optie is dat de slagingskans hoger dan 90% is, dus je kunt er bijna zeker van zijn dat je slaagt voor dit examen. Naast je praktijk kun je ook kiezen om je theorie bij een rijschool in de buurt te leren. Als je in Gouda woont, kun je bij een rijschool in Gouda terecht voor beiden.

Dan is er nog een andere optie, namelijk een theorieboek aanschaffen en zelf leren. Je betaald dan alleen het boek en het examen, ongeveer €50,-. Maar de kans is zeer groot dat je niet slaagt. Dit komt omdat je op een dagcursus vragen behandelt die daadwerkelijk op het examen terug komen, dus soms krijg je letterlijk antwoorden van het examen. Als je zelf leert loop je dit mis, maar je bent een stuk goedkoper uit. 

Lees tip:  5 tips om in één keer je rijbewijs te halen

Het is altijd een lastige keuze om te maken. Maar je moet je bedenken dat dit een eenmalig iets is, dus dat het niet geeft dat je er meer geld in investeert. Daarnaast is het ook zo dat als je zakt voor je theorie-examen zonder een dagcursus te hebben gevolgd, dat je nog steeds duurder uit bent omdat je opnieuw je examen moet maken. Daarnaast gaat hier nog heel veel tijd in zitten en dat kan maanden duren.