Stap voor stap zelf de uitlaat vervangen

Stap voor stap zelf de uitlaat vervangen

18 juli 2020 1 Door Brian

Schade aan de uitlaat van je auto? Dan kan je ervoor kiezen om deze zelf te vervangen. Het grote voordeel is dat het veel scheelt in de kosten. Bij een garage ben je al snel 300 euro kwijt. Wanneer je zelf de uitlaat vervangt dan kan je op zoek gaan naar een goedkope uitlaat om deze vervolgens zelf te monteren. Zelf de uitlaat vervangen is helemaal niet zo lastig als je misschien zou denken. Hieronder hebben we stap-voor-stap uitleg hoe je dit zelf kunt doen.

Stap 1: Gebruik oprijbruggen

Het is enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed en veilig onder de auto kunt komen. Oprijbruggen gebruiken is een verstandig keuze. Zorg ervoor dat de oprijbruggen en de auto stevig en goed vastzitten. Zet de auto niet alleen op de handrem, maar ook in de versnelling. Plaats vervolgens voor de zekerheid nog iets zwaars voor de wielen om zeker te weten dat de auto niet plots uit zichzelf van de brug afrolt.

Stap 2: Check de schade

Staat de auto op de oprijbrug? Dan is het van belang om nauwkeurig te controleren wat de precieze schade is. Met een beetje geluk mankeert er alleen iets aan de uitlaatdemper. In het slechtste geval zal je ook andere onderdelen van de uitlaatlijn moeten vervangen, zoals bijvoorbeeld de katalysator en de middendemper.

Stap 3: Demontage

Bij het demonteren is het belangrijk om voorzichtig de beschadigde onderdelen te verwijderen. Houdt er rekening mee dat bouten en uitlaatkleppen verroest kunnen zijn. Het gebruik van WD40 voorkomt dat ze afbreken.

Lees tip:  Welk voordeel u heeft met financial lease

Stap 4: Demper bevestigen

In dit stappenplan gaan we ervan uit dat de uitlaatdemper is beschadigd. Dit is de meest voorkomende schade aan de uitlaat. Bevestig met behulp van de ophangrubbers de demper. Het kan zo zijn dat een demper zwaar is en daardoor moeilijk blijft zitten. In dit geval is ons advies om een krik te gebruiken om hem op zijn plek te houden. Hang vervolgens de rubbers aan de auto om ervoor te zorgen dat de demper stevig vast blijft zitten.

Stap 5: Uitlaat aansluiten

Dit is een van de lastigste stappen. Nadat je de demper hebt bevestigd met de rubbers is het nodig om deze mooi aan te sluiten op de oude uitlaat. Schuif de rubbers daarvoor zo totdat de nieuwe en bestaande uitlaat perfect op elkaar passen. Zit die goed? Plaats dan tijdelijk een uitlaatklem. Vervolgens is het van belang om de uitlaat te gaan uitlijnen. Dit is extreem belangrijk om te voorkomen dat de uitlaat niet in contact komt met de rest van de auto. Is dit wel het geval? Dan kan de uitlaat gaan rammelen.

Stap 6: Uitlaat monteren

Zit de uitlaat goed? Dan kan de uitlaatklem verwijderd worden. Probeer te het voor elkaar te krijgen dat de uitlaat met de pijp niet meer beweegt en op dezelfde plek blijft zitten. Maak de uitlaat gasdicht door Gun Gum te gebruiken. Dit geeft misschien een troep, maar leidt wel tot een veel beter resultaat. Plaats vervolgens tijdelijk weer de klem terug op de uitlaat. Draai daarna de bouten aan weerskanten handvast. Sluiten de twee helften van de uitlaat goed op elkaar aan? Draai nu de klem een kwartslag zodat de Gun Gum zich goed verspreidt. Tot slot is het belangrijk om de bouten zo vast mogelijk te draaien. Controleer vervolgens of ze niet te ver onder de auto uitsteken en of er lucht ontsnapt tijdens het rijden.

Lees tip:  Injector cleaner, wat is het precies?

Goedkope uitlaat of uitlaatonderdelen kopen? In de webshop van UitlaatDiscounter vind je meer dan 60.000 uitlaatonderdelen. Voor elke auto is er wel een geschikte uitlaat te vinden.