Schade aan je auto door een ander?

Schade aan je auto door een ander?

17 juli 2020 1 Door Bob

Schade door een ander en je no-claimkorting

Het zal je maar gebeuren. Veroorzaakt iemand anders schade aan je auto, schiet jouw premie opeens omhoog! Alsof die schade nog niet vervelend genoeg was. Wanneer past de verzekeraar je premie aan? Mag dat zomaar? En, belangrijker nog: hoe voorkom je het?

Schadevrije jaren op je allriskverzekering

Heb je een allriskverzekering voor je auto, ook wel (volledig) casco genoemd? Dan claim je schade aan je eigen auto altijd bij je eigen verzekeraar. Die vergoedt je schade, ook als iemand anders aansprakelijk is. Als je verzekeraar aan of namens jou een schade-uitkering doet worden je schadevrije jaren verminderd, tenzij het om een zogenaamde beperkt cascoschade gaat (o.a. ruitschade, diefstal en hagelschade).

Als je verzekeraar het uitgekeerde bedrag kan verhalen op iemand anders, dan houd je je schadevrije jaren. Soms is niet meteen duidelijk wie aansprakelijk is of zijn verzekeraars het niet eens. Weet je verzekeraar niet 100% zeker of je schade verhaald kan worden, dan worden je schadevrije jaren soms uit voorzorg alvast naar beneden bijgesteld. Als de tegenpartij uiteindelijk toch betaalt wordt alles met terugwerkende kracht hersteld en krijg je de premie die je teveel hebt betaald gewoon terug. Loopt de verhaalsactie op niets uit, dan hoef je niet opeens veel premie bij te betalen omdat je schadevrije jaren met terugwerkende kracht worden verminderd.

Schade verhalen

Is er een tegenpartij bekend en is het duidelijk dat die aansprakelijk is, dan zal het geen probleem zijn om je schade te verhalen. Zorg dat de gegevens van de ander op je schadeformulier staan en je verzekeraar regelt verder alles voor je. Maar er is niet altijd een bekende tegenpartij, bijvoorbeeld bij vandalisme of parkeerschade. Als je schade door een ander motorrijtuig is veroorzaakt kan je verzekeraar namens jou de schade claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Daarvoor moet je wel de volgende stukken aanleveren:

  • Kopie aangifte. Doe binnen 14 dagen na ontdekking van de schade aangifte, anders neemt het Waarborgfonds je claim niet in behandeling.
  • Getuigenverklaring. Iemand anders dan jij moet hebben gezien wat er is gebeurd óf kunnen verklaren dat je je auto onbeschadigd hebt geparkeerd en beschadigd hebt teruggevonden zonder dat je ‘m in de tussentijd hebt gebruikt. De getuige mag een partner, familielid of huisgenoot zijn.
Lees tip:  Een autoverzekering afsluiten

No-claimbeschermer

Is er sprake van bijvoorbeeld vandalisme, dan kun je de schade niet claimen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. De schade is dan namelijk niet veroorzaakt door een motorrijtuig. Als de dader onbekend is draait je verzekeraar op voor de kosten en gaan jouw schadevrije jaren dus naar beneden. Je verzekeraar mag je schadevrije jaren niet uit coulance laten staan, maar kan er wél voor kiezen je premie niet aan te passen. Tenzij je over wil stappen naar een andere verzekeraar merk je er dan niets van dat je minder schadevrije jaren hebt. Heeft jouw verzekeraar niet zo’n regeling, overweeg dan een no-claimbeschermer. Ook dan gaan je schadevrije jaren naar beneden, maar blijft je premie hetzelfde. Wil of kun je geen bonusbeschermer afsluiten, dan kun je ervoor kiezen om je verlies te nemen en zelf te betalen voor het herstel van je schade. Je schadevrije jaren blijven dan staan. Zeker bij kleinere schades ben je dan onder de streep minder kwijt dan wanneer je premie stijgt.