Auto verkopen aan een particulier; wat heb je nodig?

Auto verkopen aan een particulier; wat heb je nodig?

12 augustus 2017 Uit Door Ilonka

Is het tijd om afscheid te nemen van je oude auto, dan kun je deze op een aantal manieren verkopen. Ten eerste is er de dealer waar je je oude auto kunt inruilen voor een nieuwe. Dit is snel en gemakkelijk, maar je krijgt dan niet altijd de beste prijs. Verkoop je de auto particulier, dan krijg je er vaak meer voor, maar moet je wel alles zelf regelen, van de advertentie tot de overdracht. Wil je je auto verkopen aan een particulier, dan zal je deze moeten voorzien van een aantal formulieren.

Het kenteken overschrijven

Geen koop is rond totdat het kenteken van de auto niet meer op jouw naam staat. Je kunt dit het beste samen met de koper afronden en dit doe je bij het postkantoor. Zolang dit niet is gedaan blijf jij verantwoordelijk voor de auto, dus het kan goed zijn om hier zelf bij te zijn zodat je zeker weet dat het rond is. Om dit te doen heb je het complete kentekenbewijs nodig.

Waaruit bestaat het kentekenbewijs?

Vanaf het moment dat je besluit je auto te verkopen, is het goed om te controleren of alle papieren in orde zijn. Het kentekenbewijs bestaat uit drie delen, de voertuiggegevens, de gegevens van de eigenaar en het overschrijvingsbewijs. Deze drie delen heb je allemaal nodig, anders kun je je auto niet verkopen. Mist er een onderdeel, of staat er foute informatie op, dan kun je dit beter voordat je de auto verkoopt laten aanpassen of aanvullen door de RDW.

Lees tip:  Tips bij aankoop van je eerste (tweedehands) auto

Na de overschrijving

Ben je met de koper bij het postkantoor geweest en is de overschrijving voltooid, dan krijg je een vrijwaringsbewijs. Dit moet je goed bewaren, want dit bewijst dat de auto niet meer van jou is. Je hebt dit papier nodig als je je verzekering wilt afzeggen of omzetten of de wegenbelasting wilt laten verrekenen. Daarnaast kan het zijn dat boetes voor eventuele overtredingen die de koper heeft begaan nadat de auto verkocht is, toch nog op jouw deurmat vallen. Met het vrijwaringsbewijs kun je dan aantonen dat jij dit niet bent geweest en dat je dus niet aansprakelijk bent.

Een snelle verkoop

Wil je snel je auto verkopen, dan kun je er beter voor zorgen dat alle papieren van te voren klaar zijn voor de verkoop. Ben jij goed voorbereid, dan kun je de deal sneller sluiten en eventueel dezelfde dag nog met de koper naar het postkantoor gaan. En ook al is de koper verantwoordelijk voor het overzetten van het kenteken, het is altijd goed om hierbij te zijn en zeker te weten dat de verkoop volledig is afgerond.





BewarenBewaren