Hoe kies je een goede autoverzekering?

Hoe kies je een goede autoverzekering?

14 februari 2019 Uit Door Ilonka

Wanneer je een auto koopt is het kiezen van een goede verzekering een belangrijke beslissing. Het hangt af van jouw situatie en type auto wat dan precies ‘goed’ is. Omdat er zoveel aanbieders zijn zie je soms door de bomen het bos niet meer. Daarom zetten we in deze blog een aantal aspecten op een rij waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van een product. Hopelijk helpt het jou in de keuze van een autoverzekering waar jij tevreden mee kunt zijn.

Soorten autoverzekeringen

Ben jij de eigenaar van een auto? In Nederland is het als autobezitter verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en is nodig wanneer er in een situatie schade ontstaat waar jij verantwoordelijk voor wordt geacht. Wanneer je een ongeluk krijgt en je alleen een WA autoverzekering hebt afgesloten, dan wordt de schade die jij bij iemand anders hebt veroorzaakt vergoed. Echter jouw eigen schade niet. Hiervoor kun je dus verschillende dekkingen afsluiten.

Beperkt casco en volledig casco

Wanneer je schade rijdt aan jouw eigen voertuig wil je hier wellicht ook voor verzekerd zijn. Mocht dit je een veilig gevoel vinden, heb je keuze uit twee varianten: beperkt casco en volledig casco. De dekking verschilt per product (uiteraard ook per aanbieder). Wanneer je een casco verzekering afsluit ben je, afhankelijk van aanbieder een soort verzekering, ook gedekt voor schades zoals brand, diefstal of bijvoorbeeld ruitschade.

Melding maken van autoschade, wat te doen?

Het verschilt per verzekering aanbieder wat je te doen staat bij schade. Het begint natuurlijk allemaal bij het goed doornemen van de polisvoorwaarden en verschillen tussen verzekeringen wanneer je deze afsluit. Het is daarnaast aan te raden om ook te kijken naar randzaken als service. Wil jij bijvoorbeeld je schade kunnen doorgeven via een app? Of spreek jij liever met een klantenservicemedewerker? Ook dit zijn zaken waarop je een uiteindelijk keuze kan baseren.

Lees tip:  Schade aan je auto door een ander?

Autoverzekering berekenen

Eigenlijk is de beste tip: doe moeite en neem de tijd om je opties te overwegen en te vergelijken. Het kan een hoop geld en gezeur achteraf schelen wanneer je goed weet wat jouw verzekering precies inhoudt. Het is begrijpelijk dat je niet direct zin hebt om je rekenmachine erbij te pakken en zelf berekeningen te maken. Gelukkig hoeft een autoverzekering berekenen niet meer lastig te zijn tegenwoordig. Veel aanbieders van autoverzekeringen hebben tegenwoordig speciale rekenmodules in het leven geroepen die jou helpen om er op een eenvoudige manier achter te komen hoeveel een verzekering je gaat kosten in jouw specifieke situatie.