Waar rekening mee houden bij een bedrijfsauto verzekeren?

Waar rekening mee houden bij een bedrijfsauto verzekeren?

13 januari 2021 0 Door Ilonka

Voor elke auto die in het Nederlandse verkeer wordt gebracht geldt dat ze moet zijn verzekerd. Dit geldt overigens niet alleen voor auto’s, maar voor alle gemotoriseerde voertuigen. Op deze manier tracht de overheid ervoor te zorgen dat iedereen bij schade veroorzaakt door een derde partij is verzekerd en kan rekenen op een vergoeding van de geleden schade. Deze verzekeringsplicht bestaat uiteraard ook niet alleen maar voor particulieren, maar ook voor zakelijke partijen. Zo is een bedrijfsauto verzekeren uiteraard ook verplicht. Heb jij ook een nieuwe auto op de zaak aangekocht en wil je daar graag een passende verzekering voor afsluiten? Dan dien je daarvoor stil te blijven staan bij de onderstaande tips.

Hoe kan je een bedrijfsauto verzekeren?

Bij een bedrijfsauto verzekeren spreekt het voor zich dat je in eerste instantie even goed zal willen kijken naar de verschillende soorten verzekeringen die er allemaal deel uitmaken van de markt. Een verzekering voor je bedrijfsauto afsluiten kan namelijk op verschillende manieren. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de WA-verzekering en de meer uitgebreide verzekeringen die ervoor in het leven zijn geroepen. In eerste instantie zorgt de lage premie ervoor dat heel wat mensen voornamelijk kijken in de richting van een WA-verzekering afsluiten. Dit gezegd hebbende is deze optie lang niet altijd het interessantst. Wij zetten de drie verschillende vormen van een bedrijfsautoverzekering alvast even voor je op een rijtje.

1.) De WA-verzekering voor bedrijfsauto’s

De meest eenvoudige en natuurlijk tevens ook de goedkoopste verzekering voor bedrijfsauto’s is de zogenaamde WA-verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze louter en alleen die dekkingen aanbiedt die in Nederland en in de rest van Europa wettelijk zijn verplicht. Met andere woorden, met deze verzekering wordt enkel en alleen de schade aan derden verzekerd. De schade die je eigen bedrijfsauto lijdt zal dus niet worden verzekerd. Hiermee wordt dus tegemoet gekomen aan de wettelijke eisen, maar zonder meer. Toch blijkt deze verzekering sinds jaar en dag over een niet onaanzienlijke populariteit te beschikken.

Lees tip:  Alles over de autoverzekering in Nederland

De reden waarom zoveel ondernemingen voor hun bedrijfsauto verzekeren kiezen voor de WA-verzekering is eenvoudig. De periodieke kosten die er op moeten worden betaald liggen namelijk ongelofelijk laag. Van alle verschillende bedrijfsautoverzekeringen is deze dan ook veruit het goedkoopst. Is het voor jou dus met andere woorden voornamelijk van belang dat je bedrijfsauto verzekeren kan gebeuren tegen de meest scherpe prijs? Dan zal ook jij daarvoor wellicht willen kijken in de richting van de gewone WA-verzekering.

2.) De beperkt cascoverzekering voor bedrijfsauto’s

Het tweede type verzekering die we kunnen afsluiten voor een bedrijfsauto is de zogenaamde beperkt cascoverzekering. Voor deze verzekering geldt dat de verplichte WA-dekking wordt uitgebreid met nog verschillende andere aanvullende dekkingen. Het gaat hierbij om:

  • Brand- en waterschade;
  • Schade veroorzaakt door een inbraak of diefstal;
  • Glasbreuk of bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit;
  • Schade als gevolg van een aanrijding met een dier;

Een bedrijfsauto verzekeren door middel van de beperkt cascoverzekering zorgt er dus in de praktijk voor dat je kan rekenen op een behoorlijk aantal extra dekkingen die de waarde van je voertuig aanzienlijk beter kunnen helpen beschermen. Bovendien kan je rekenen op deze dekkingen zonder dat je daarvoor verplicht bent om de zeer hoge verzekeringspremie voor de allrisk verzekering te betalen. Spreekt deze verzekering voor jou ook wel aan? Dan is je bedrijfsauto in ieder geval aanzienlijk beter verzekerd dan met enkel de WA-verzekering.

3.) Je bedrijfsauto verzekeren met een allrisk polis

De derde optie waarover je voor jouw bedrijfsauto verzekeren beschikt is het afsluiten van de zogenaamde allrisk verzekering voor bedrijfsvoertuigen. Dit is de meest uitgebreide verzekering voor bedrijfsauto’s die op de markt is terug te vinden. Indien je dit type van verzekering afsluit zal je dan ook kunnen vaststellen dat alle hieronder aangegeven dekkingen daarin zijn opgenomen. Het gaat hierbij aldus om:

  1. De WA-dekking voor schade aan derden;
  2. Alle dekkingen die deel uitmaken van de beperkt cascoverzekering;
  3. De schade welke door jou zelf is veroorzaakt aan de bedrijfsauto;
Lees tip:  Schade aan je auto door een ander?

De relatief hoge periodieke verzekeringspremie die je moet betalen voor een bedrijfsauto verzekeren door middel van een allrisk verzekering zorgt ervoor dat je goed moet nadenken over het feit of deze wel of niet de moeite waard is. In principe geldt dat het afsluiten van zo’n allrisk enkel en alleen interessant is voor bedrijfsauto’s die een grote waarde vertegenwoordigen en / of voor voertuigen waarmee heel wat kilometers wordt gereden.

Wat maakt een bedrijfsauto verzekeren financieel extra interessant?

Tussendoor geven we nog graag even een kleine extra tip mee. In tegenstelling tot autoverzekeringen voor particulieren geldt namelijk bij een bedrijfsauto verzekeren ook dat de kosten die hiervoor moeten worden gemaakt kunnen worden ingebracht in de onderneming. Dit betekent concreet dat deze kosten afgetrokken kunnen worden van de winst die moet worden betaald op het bedrijf. Het spreekt voor zich dat niet alleen de kosten voor je bedrijfsauto verzekeren ingebracht kunnen worden. Dit geldt namelijk eveneens voor bijvoorbeeld de kosten voor het onderhoud aan het voertuig in kwestie.

Besparen op het afsluiten van je bedrijfsautoverzekering doe je zo!

Het spreekt voor zich dat je de kosten voor jouw bedrijfsauto verzekeren in de praktijk graag zoveel als mogelijk is zal willen drukken. Er bestaan hiervoor tal van interessante bespaartips. De eerste tip hebben we eigenlijk eerder op deze pagina al gegeven en heeft voornamelijk te maken met het feit dat je er altijd goed aan doet om een vergelijking uit te voeren. Door het uitvoeren van een bedrijfsautoverzekering vergelijking bepaal je namelijk in de praktijk meteen welke verzekering voor jou de meest interessante keuze is. Bovendien kan je op deze manier ook direct achterhalen bij welke partij je de beste verzekering voor je bedrijfsauto afsluit.

Lees tip:  Autoverzekering uitzoeken: Waar op te letten en een aantal tips

Bovenstaande is echter niet alles. Goedkoop een bedrijfsauto verzekeren betekent namelijk in de praktijk ook dat je rekening zal willen met het eigen risico dat er op van toepassing is. Dat eigen risico enigszins verhogen kan er namelijk zomaar voor zorgen dat de periodiek te betalen verzekeringspremie aanzienlijk kan worden verlaagd. Dit bovendien terwijl je toch nog altijd kan blijven rekenen op de gunstige dekkingen die er aan je verzekering verbonden zijn.