Een sluitende kilometerregistratie bijhouden

Een sluitende kilometerregistratie bijhouden

8 juli 2021 0 Door Brian

Steeds meer werknemers hebben een auto op de zaak. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld naar klanten door het hele land reizen, maar ook gewoon van huis naar werk rijden. Dit valt onder zakelijke kilometers. Echter, zij mogen de wagen ook voor privégebruik gebruiken. Wel zitten hier een aantal haken en ogen aan. Ze mogen maar tot 500 kilometer jaarlijks privé rijden om bijtelling te voorkomen. Daarom is het belangrijk om sluitende kilometerregistratie te hebben die je zonder problemen kunt overhandigen aan de Belastingdienst. Onderstaande tips zullen jou daarbij helpen!

Ken de eisen

Vergis je niet: de Belastingdienst vraagt meer van je dan je denkt. Zo moet het zogenaamde rapport waar alle informatie in staat, voorzien zijn van verschillende details en kenmerken. De volgende informatie moet het in ieder geval bevatten:

  • Het merk van de auto;
  • Het kenteken van de wagen;
  • Het type auto;
  • De periode waarin de werknemer de auto tot zijn of haar beschikking heeft gehad;
  • Per rit dienen de volgende gegevens vermeld te worden: datum, begin- en eindstand van de kilometerteller, vertrek- en aankomstadres, de gereden route, of het een zakelijke of prive-rit was. Eventuele omrijkilometers moeten er ook bij worden geteld.

Tip: ga je rijden in de United Kingdom? Check deze Route Planner UK.

Weet wat de boetes zijn

Een kilometerregistratie bijhouden vereist nauwkeurigheid. Zo voorkom je namelijk boetes. Mocht de inspecteur erachter komen dat de registratie niet klopt of dat er opzet in het spel is, dan kan hij een boete opleggen. Deze kunnen hoog oplopen. Als er een onvolledige kilometerregistratie wordt ingediend, kan de boete oplopen tot 80% van het wettelijk minimum van 5278 euro. Dit kan zelfs worden verhoogd naar 100%. Bovendien kan er ook een vergrijpboete worden opgelegd, deze is nog zwaarder dan de eerstgenoemde. 

Lees tip:  Wanneer welke dekking voor mijn autoverzekering?

Wees voorzichtig

Wees je bewust van de gevolgen van een onvolledige registratie. De boetes die daarop staan kunnen hoog oplopen en zijn in sommige gevallen voor rekening van de werknemer en de andere keer voor de werkgever. Dit is verschillend. Om problemen te voorkomen, doe je er goed aan om een elektronische kilometerregistratie in te zetten. Lees hier meer daarover!