
De autoverzekering, zaken die u moet weten
28 september 2018De autoverzekering is een low-interest product. Over het algemeen weet men niet erg veel van autoverzekeringen en gaat men zich er pas in verdiepen als het te laat is (lees: als u een schade heeft gemaakt). Om verrassingen te voorkomen hebben we een aantal belangrijke zaken op rij gezet ten aanzien van de autoverzekering.
Voordelige autoverzekering
Om een goedkope autoverzekering premie te krijgen is het belangrijk om te beginnen met het vergelijken van de autoverzekering. Zo krijgt u binnen 1 minuut een algeheel overzicht van de diverse premies en autoverzekeraars. Dit overzicht is specifiek voor uw situatie. Uw voordelige autoverzekering is zo snel binnen handbereik. Zodra u heeft vergeleken is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden:
Dekking autoverzekering
Als eerst moet u ervoor zorgen dat u de juiste dekking kiest. U bent verplicht elk voertuig te verzekeren. U heeft over het algemeen keuze uit WA, WA+ en Allrisk autoverzekering. Het grootste verschil met WA en WA+ /All risk is dat met WA alleen schade aan derden wordt vergoed en met WA+ en All Risk ook schade aan de eigen auto. Verschil met WA+ en Allrisk is dat schade aan uw eigen auto door uzelf veroorzaakt wel wordt vergoed met de Allrisk Dekking maar niet met WA+. U kunt per ongeluk kiezen voor een te hoge dekking. U bent dan oververzekerd. Uw auto is dan eigenlijk te oud om bijvoorbeeld allrisk verzekerd te zijn. In dat geval zou u over moeten stappen.
Eigen risico en de autoverzekering
Evenals bij de zorgverzekering is het eigen risico het deel wat uit uw eigen portemonnee moet betalen als u gebruik wilt maken van de verzekering. Als u bijvoorbeeld een WA Casco bij de Nationale Nederlanden autoverzekering heeft en u heeft een schade heeft gereden waarbij de totaalschade 1000,- bedraagt. Dan geldt uw eigen risico 0,- als u de schade laat maken binnen het schadeherstelnetwerk van Nationale Nederlanden en 400,- als u de schade ergens anders wilt laten maken. Wellicht dat u deze 400,- niet had verwacht en kan er flink inhakken. Het is daarom aan te raden om, voordat u de autoverzekering afsluit, uit te zoeken wat het eigen risico autoverzekering is bij een schade.
Nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling
Als u een geheel nieuwe wagen heeft gekocht of een (relatief) nieuwe tweedehands auto bij een occasiondealer, dan heeft u waarschijnlijk veel geld neergelegd voor de wagen. Het is dan zonde als de auto binnen een jaar total loss gaat en van de verzekering de dagwaarde vergoedt krijgt. De dagwaarde is vaak velen malen lager dan de nieuwwaarde of aanschafwaarde. U kunt de dagwaarde bekijken op de site van de ANWB. U kunt bij veel verzekeringen de nieuwwaarde of aanschafwaarde van de auto verzekeren. Bij total-loss ontvangt u dus het bedrag van de nieuwwaarde of uw aanschafwaarde terug. U kunt dan weer een vergelijkbare auto kopen. In deze regelingen zitten nogal wat verschillen. Bij sommige verzekeraars geldt de nieuwwaarderegeling en/of aanschafwaarderegeling 3 jaar. Bij andere verzekeraars slechts 1 jaar. Kortom heeft u een (relatief) nieuwe auto gekocht? Check of er een dergelijke regeling is en bekijk ook de duur en maximale hoogte wat vergoed wordt.
No-claim korting
Bijna elke verzekeraar heeft een kortingsregeling. Deze korting wordt ook wel de no-claim korting genoemd. Dit houdt letterlijk in korting omdat u niet heeft geclaimd (schade). Hoe langer u geen schade heeft geclaimd hoe meer korting u krijgt over tijd. De duur dat u geen schades claimt worden schadevrije jaren genoemd. Aan de hand van uw schadevrije jaren wordt u ingeschaald op de bonus-malus ladder. De bonus-malus is de kortingsladder. Hoe meer schadevrije jaren hoe hoger u wordt ingeschaald op de bonus-malus ladder en hoe meer korting. U wordt ingeschaald in een trede op de bonus-malus ladder.
Nu heeft elke verzekeraar een andere bonus-malus tabel met verschillende kortingspercentages. Afhankelijk van uw schadevrije jaren moet u hier rekening mee houden. Bij sommige verzekeraars krijgt u met 5 schadevrije jaren meer korting dan bij andere verzekeraars.
Niet overstappen als u een no-claim beschermer heeft (en gebruikt!)
Dit zult u niet snel lezen op het internet, maar het kan soms niet voordelig zijn om over te stappen van autoverzekering. Dit is het geval wanneer u bij uw huidige verzekeraar ooit een schade heeft gereden en dus eigenlijk 5 schadevrije jaren bent gedaald, maar nog steeds hetzelfde kortingspercentage als daarvoor geniet. Dit kan doordat u een no-claim beschermer had. Hierdoor bent u blijven hangen in dezelfde korting als voorheen. Als u overstapt naar een andere autoverzekeraar dan kijkt deze niet naar uw no-claim korting, maar naar het feitelijke aantal schadevrije jaren. U komt dus bij de nieuwe verzekeraar in een lagere no-claim korting terecht. Conclusie: meer premie betalen. De no-claim beschermer is een handig middel van autoverzekeraars om klanten aan zich te binden.
Schade gereden en de autoverzekering
Dit is in principe geen tip vooraf, maar wel handig om te weten voor als u uiteindelijk een schade rijdt. Als u een schade claimt zakt u minimaal 5 schadevrije jaren. Dit is ongeacht de grootte van de schade. Als u bijvoorbeeld Allrisk verzekerd bent is het makkelijk om te denken dat u een schade kunt claimen bij de verzekeraar. U kunt bedrogen uitkomen als blijkt dat uw premie voor de komende 5 jaren een stuk hoger is geworden. Let op dat overstappen dan in principe ook geen goede optie is, want de nieuwe verzekeraar is ook op de hoogte van uw schadevrije jaren. In een geval van een relatief goedkope schade kunt u beter gelijk het bedrag zelf betalen. Als u zelf betaalt valt u niet terug in schadevrije jaren. Kijk of het verstandig is om schade te claimen of niet.
- Snel schakelen: waarom Auto-winkelcentrum.nl onderdeel is van IFmedia
- Je auto voorbereiden op een APK keuring in Enschede
- Zo bereid je je optimaal voor op je CBR praktijkexamen in Arnhem en Barendrecht
- Haal je rijbewijs en creëer vrijheid voor jezelf
- Alles wat je moet weten over auto leasen in Nederland