Autoverzekering uitzoeken: Waar op te letten en een aantal tips

Autoverzekering uitzoeken: Waar op te letten en een aantal tips

29 augustus 2018 Uit Door Ilonka

In dit artikel leggen wij u een aantal tips en zaken uit waarop u moet letten bij het overstappen van een autoverzekering.

Tip 1: Autoverzekering vergelijken

Autoverzekeringen zijn voor autobezitters een must, maar ze kunnen voordeliger. Een autoverzekering vergelijken kan veel voordeel opleveren want er zijn grote premieverschillen tussen de autoverzekeraars. Omdat er veel aanbieders van autoverzekeringen zijn is het handig deze in één overzicht onmiddellijk te vergelijken. Op deze manier vind je de goedkoopste autoverzekering en kan je besparen op deze verzekering.

Voor het vergelijken van de autoverzekering is de dekking erg belangrijk. De keuze van de dekking is afhankelijk van het type merk auto welke u wilt verzekeren. Daarbij is het ook belangrijk hoe oud de auto is. Voor een nieuwe auto kiest u eerder voor een allrisk autoverzekering en voor een oudere auto eerder voor alleen een WA autoverzekering. De vuistregel is: Auto’s tot 5 jaar allrisk verzekeren, auto’s tussen 5-10 jaar Beperkt casco verzekeren en auto’s ouder dan 10 jaar alleen WA verzekeren.

Let op 1:  Wat wordt er vergoed bij diefstal en total loss? Kijk goed naar de voorwaarden.

Het is ook goed, om naast de prijs, ook te kijken naar belangrijke voorwaarden, zoals wat vergoedt de verzekeraar als de auto wordt gestolen of total loss raakt. Als u een nieuwe auto heeft gekocht, en deze allrisk gaat verzekeren, dan is het aan te raden om te kijken of de verzekeraar een nieuwwaarderegeling heeft. Met een nieuwwaarderegeling krijgt u meestal binnen 1, 2 of 3 jaar de nieuwwaarde van de auto terug als deze wordt gestolen of total loss raakt. Voor tweedehands auto’s (occasions) bestaat er de aanschafwaarderegeling autoverzekering (occasionregeling). Met deze regeling krijgt u de aanschafwaarde verzekeren en krijgt u de aanschafwaarde terug van de auto wanneer deze gestolen wordt of total loss raakt. De aanschafwaarderegeling is aan te raden voor nieuwe typen tweedehands auto’s. Bekijk verschillende autoverzekering met aanschafwaarde. Als de nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling verlopen is (na de 1, 2 of 3 jaar) of als u helemaal geen dergelijke regeling heeft dan vergoedt de verzekeraar meestal alleen de dagwaarde bij een diefstal of total loss. De dagwaarde kan aanzienlijk lager zijn dan de prijs die u bijvoorbeeld zou krijgen als u de auto tweedehands online zou verkopen. Bekijk altijd wat de verzekeraar zou vergoeden in geval van een total loss of diefstal. Zo komt u, als dit onverhoopt mag voorkomen, niet voor verrassingen te staan.

Lees tip:  Het belang van een goede autoverzekering

Let op 2: Uw schadevrije jaren

Wanneer u gaat overstappen van verzekeraar is het belangrijk inzichtelijk te krijgen wat uw schadevrije jaren zijn. Als u namelijk per ongeluk de verkeerde schadevrije jaren doorgeeft en de verzekeraar komt hierachter dan kan er een flinke correctie op de premie plaatsvinden en betaalt u meer premie. Probeer dus altijd te achterhalen wat uw schadevrije jaren zijn. Het kan ook zo zijn dat u bij uw huidige verzekeraar een korting heeft opgebouwd en goed geplaatst staat op de bonus-malus ladder. Door over te stappen kan het zijn dat u deze korting verliest en bij de nieuwe verzekeraar minder korting krijgt. Het kan uiteraard ook andersom, dat u bij een andere verzekeraar meer korting krijgt op de autoverzekering. Als u ooit gebruik heeft gemaakt van een no-claim beschermer dan is het zeker aan te raden of het wel verstandig is om over te stappen van verzekeraar. Een no-claim beschermer zorgt ervoor dat u in de hoge korting regione blijft. Overstappen zou betekenen dat u wordt ingeschaald op uw huidige schadevrije jaren en deze zijn na uw voorval wel gedaald, hierdoor krijgt u waarschijnlijk minder korting bij de nieuwe verzekeraar. Kortom gebruik altijd de juiste schadevrije jaren. Lees hier manieren voor raadplegen schadevrije jaren. Dit kunt u gebruiken om uw schadevrije jaren te bewijzen aan de verzekeraar.

Let op 3: Uit eigen risico autoverzekering

Een ander belangrijk punt is het eigen risico van de autoverzekering. U verzekerd niet alleen om een goedkope maandelijkse premie te betalen. U moet ook in acht nemen het geval wanneer u een keer aanspraak moet maken op de autoverzekering. Als u na een schade erachter komt dat het eigen risico 1000 euro is, dan kan dit financieel flink tegenvallen. Lees daarom altijd in welk eigen risico de autoverzekeraar hanteert en ook in welke situaties. Voor ruitschade geldt vaak een ander eigen risico of bijvoorbeeld voor jongere bestuurders onder 24 jaar. Het eigen risico kan ook gebruikt worden om mee te spelen en er zelf bewust voor te kiezen een hoger risico te lopen. Bent u ervan overtuigd dat u geen brokken maakt of al jaren geen schade heeft gereden, dan kunt u kiezen voor een hoog eigen risico om zo uw maandelijkse lasten te drukken. Mocht het dan toch wel voorkomen dat u schade rijdt dan bent u wel een dief van uw eigen portemonnee, maar goed dat risico heeft u dan bewust voor gekozen.

Lees tip:  Autoverzekering mannen versus vrouwen