Hoe vul je de airco van je auto bij?

Hoe vul je de airco van je auto bij?

30 april 2020 0 Door Brian

Veel auto’s hebben een ingebouwde airco. Wel zo lekker, bijvoorbeeld als je op  vakantie gaat naar een warm land! Een airco gebruikt koelmiddel om de autotemperatuur onder controle te houden. Dat is niet alleen fijn rijden, maar ook veiliger: in een te warme auto neemt je concentratie af en raak je eerder vermoeid van het rijden.

Waar je misschien niet zo snel bij stilstaat, is dat de airco zo nu en dan onderhoud nodig heeft. Het koelmiddel dat wordt gebruikt om de temperatuur te regelen raakt langzaam op, en moet worden bijgevuld. In principe moet dat iedere vier jaar. Zo weet je zeker dat je niet met een lege airco komt te zitten.

De airco vullen kun je in de regel niet zelf doen. Airco service laat je door een erkende garage uitvoeren. Die heeft het juiste gereedschap en verstand van de auto. Welke stappen doorloopt hij, om de airco bij te vullen?

Stap #1: Het oude koelmiddel verwijderen

De eerste stap is om het oude koelmiddel te verwijderen. Omdat dit een aantal jaar is gebruikt, is het makkelijkst om alle vloeistof te vervangen. De machine wordt vacuüm gezogen om alle overgebleven koelvloeistof goed weg te halen.

Stap #2: Controleren van lekken in de airco

Een airco kan kapotgaan, of hij kan een klein lek ontwikkelen. Dat kan ten koste gaan van de efficiëntie, en in het ergste geval kan het leiden tot een situatie waarin de koelvloeistof wegloopt en de airco niet meer werkt. Daarom wordt de airco altijd gecontroleerd op lekken door middel van een detectievloeistof.

Lees tip:  Autoruiten blinderen, waar rekening mee houden?

Stap #3: Vloeistof bijvullen

Als het systeem goed werkt en geen lekkages heeft, is het nu tijd om de vloeistof bij te vullen. Daarna kan het apparaat direct gecontroleerd worden op temperatuur, op druk en op de beveiliging. Zo weet je ook zeker dat de airco naar behoren werkt, en er weer een tijdje tegenaan kan. Na het bijvullen van de aircovloeistof kan die er weer minstens twee jaar tegenaan.

Laat je airco tijdig controleren en bijvullen

De airco heeft om de zoveel jaar een goede controlebeurt nodig. Hoewel je zelf wel kan zorgen dat de airco goed blijft werken door die een aantal keer per seizoen het filter schoon te maken (of de zelfreinigingsfunctie te gebruiken), is het bijvullen van de airco in je auto een klus voor de monteur. Die kan de vloeistof verwijderen, de airco controleren op lekken, en de vloeistof op de juiste manier bijvullen.